Ajdaranča - sočno ajdovo pecivo

Ajdaranča - sočno ajdovo pecivo
TežavnostSrednje
Kuhanje2:00 h

Priprava

    Priprava ajdovega biskvita: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in namastimo pekač (20 krat 30 centimetrov) z maslom ter pokrijemo dno s papirjem za peko. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V večjo skledo damo rumenjake, sladkor, vaniljev ekstrakt in limonino lupinico. Stepamo z mešalnikom toliko časa, da dobimo svetlo, puhasto maso. Nato med stepanjem prilijemo še stopljeno maslo.

    V ločeno posodo presejemo kakav, mlete orehe in sodo bikarbono. Premešamo. K jajčni masi primešamo mešanico suhih sestavin. Ko so sestavine vmešane, primešamo še kuhano ajdovo kašo. Nato stepemo beljake v čvrst sneg in jih nežno vmešamo v biskvitno maso. Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo biskvit 25 do 30 minut. Pečen biskvit popolnoma ohladimo.

    Priprava pomarančnega želeja: Lističe želatine namočimo v hladno vodo za pet do 10 minut. Pomaranče ožamemo, da dobimo 700 do 800 mililitrov pomarančnega soka. Namočeno želatino dobro ožamemo in jo raztopimo v 200 mililitrih vroče vode. Pomarančni sok prilijemo k stopljeni želatini. Mešanico postavimo v hladilnik le za toliko časa, da se začne gostiti. Rahlo zgoščen žele vlijemo v pekač čez ajdov biskvit. Pekač postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure, da se žele v celoti učvrsti.

    Priprava čokoladnega preliva: Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez zdrobljeno čokolado. Počakamo minuto, nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč čokoladni preliv. Čokoladni preliv zlijemo čez strjeno plast pomarančnega želeja in počakamo, da se čokolada strdi. Sladico narežemo na pet centimetrov velike kocke in jih postrežemo skupaj z mandljevimi lističi.

    Avtorice: Nastja Kolman, Nina Brišar, Pia Kregar, Tina Skušek in Zala Potočnik

    Mentorice: Barbara Erjavec, Neža Luzar, Barbara Rosina in Nataša Kuhelj Rožac