Preprosto več za vas
Ajdaranča - sočno ajdovo pecivo

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Ajdov biskvit

Jajca Jajca4
Sladkor Sladkor100 g g
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat1 žličk žlička
Limonina lupina Limonina lupina1 žličk žlička
Maslo Maslo10 g g
Kakav v prahu Kakav v prahu50 g g
Mleti orehi Mleti orehi60 g g
Soda bikarbona Soda bikarbona0,25 žličk žlička
Ajdova kaša Ajdova kaša
(kuhana, ostanek hrane)
600 g g

Pomarančni žele

Pomaranča Pomaranča
(sočne in zrele)
15
Lističi želatine Lističi želatine12

Čokoladni obliv

Jedilna čokolada Jedilna čokolada200 g g
Sladka smetana Sladka smetana160 dl dl

Ajdaranča - sočno ajdovo pecivo

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(1)

Priprava

Priprava ajdovega biskvita: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in namastimo pekač (20 krat 30 centimetrov) z maslom ter pokrijemo dno s papirjem za peko.Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V večjo skledo damo rumenjake, sladkor, vaniljev ekstrakt in limonino lupinico. Stepamo z mešalnikom toliko časa, da dobimo svetlo, puhasto maso. Nato med stepanjem prilijemo še stopljeno maslo.

V ločeno posodo presejemo kakav, mlete orehe in sodo bikarbono. Premešamo.K jajčni masi primešamo mešanico suhih sestavin. Ko so sestavine vmešane, primešamo še kuhano ajdovo kašo. Nato stepemo beljake v čvrst sneg in jih nežno vmešamo v biskvitno maso.Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo biskvit 25 do 30 minut. Pečen biskvit popolnoma ohladimo.

Priprava pomarančnega želeja: Lističe želatine namočimo v hladno vodo za pet do 10 minut.Pomaranče ožamemo, da dobimo 700 do 800 mililitrov pomarančnega soka.Namočeno želatino dobro ožamemo in jo raztopimo v 200 mililitrih vroče vode. Pomarančni sok prilijemo k stopljeni želatini. Mešanico postavimo v hladilnik le za toliko časa, da se začne gostiti.Rahlo zgoščen žele vlijemo v pekač čez ajdov biskvit. Pekač postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure, da se žele v celoti učvrsti.

Priprava čokoladnega preliva: Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez zdrobljeno čokolado. Počakamo minuto, nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč čokoladni preliv.Čokoladni preliv zlijemo čez strjeno plast pomarančnega želeja in počakamo, da se čokolada strdi.Sladico narežemo na pet centimetrov velike kocke in jih postrežemo skupaj z mandljevimi lističi.

Avtorice: Nastja Kolman, Nina Brišar, Pia Kregar, Tina Skušek in Zala Potočnik

Mentorice: Barbara Erjavec, Neža Luzar, Barbara Rosina in Nataša Kuhelj Rožac