Preprosto več za vas
Alpska puranja juha, žepki z bučno skutnim nadevom in endivija s puranom, hruško, sirom in z orehi

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Puranja juha

Puranji file Puranji file500 g g
Korenje Korenje1
Peteršilj Peteršilj
Zelena Zelena1
Steblo zelene Steblo zelene1
Paradižnik Paradižnik1
Šalotka Šalotka0,5
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

Jajčni vlivanci

Jajca Jajca2
Pšenična moka Pšenična moka80 g g

Solata

Solata endivja Solata endivja1
Puranja prsa Puranja prsa500 g g
Hruška Hruška1
Orehova jedrca Orehova jedrca20 g g
Gorgonzola Gorgonzola80 g g
Sir edamec Sir edamec80 g g
Bučno olje Bučno olje25 ml ml
Olivno olje Olivno olje25 ml ml
Gorčica Gorčica25 g g
Limonin sok Limonin sok25 ml ml
Sol Sol
Poper Poper

Žepki - testo

Pšenična moka Pšenična moka300 g g
Jajca Jajca3
Olje Olje12 ml ml
Voda Voda

Žepki - nadev

Rdeča paprika Rdeča paprika1
Bučna semena Bučna semena150 g g
Maslo Maslo36 g g
Drobtine Drobtine80 g g
Jajca Jajca2
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Maslo Maslo70 g g
Majaron Majaron

Alpska puranja juha, žepki z bučno skutnim nadevom in endivija s puranom, hruško, sirom in z orehi

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(1)

Priprava

Puranja juha

Meso operemo in osušimo ter narežemo na manjše kose. V loncu zavremo osoljeno vodo in vanjo potopimo kose puranjega fileja, korenček, narezan na kolobarje, peteršilj in zeleno ter po želji manjši paradižnik in pol čebule ter strok česna. Pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo 60 do 70 minut, nato meso in zelenjavo odcedimo. Kose purana razrežemo na 3 cm velike kocke. Zelenjavo pretlačimo in vrnemo v tekočino, v kateri se je kuhal puran. Puranje kocke na maslu z vseh strani popečemo. Pred serviranjem juho zavremo, dodamo popečene puranje kocke (polovico oz. 500 g) in vanjo zakuhamo jajčne rezance ali domače vlivance. Po želji solimo in popramo.

Jajčni vlivanci

Jajci v skodelici z vilicami razžvrkljamo.
Med stepanjem počasi dodajamo moko, da dobimo gosto, a še vedno dovolj tekočo maso.
Maso počasi vlivamo v vrelo juho. Vlivanci naj vrejo še 3 minute.

Solata

Endivijo očistimo, operemo in grobo natržemo. Hruško razpolovimo, odstranimo peščišče in narežemo na grižljaj velike kose. Gorgonzolo in edamca narežemo na kocke. Orehova jedrca grobo nasekljamo.
Posebej pripravimo preliv: v posodici zmešamo obe vrsti olja, limonin sok, sol, kis, žličko gorčice in poper po okusu.
V solatno skledo položimo najprej endivijo, nanjo damo popečene puranje kocke, sir in hruško. Prelijemo s prelivom ter potresemo z nasekljanimi orehi.
Nasvet: Po želji puranje kocke na maslu na hitro popražimo z vseh strani. Tako je meso bolj hrustljavo. V tem primeru jih dodamo na ohlajeno solato povsem na koncu.

Žepki

Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo stepena jajca in sol. Z rokami dobro premešamo. Če je testo pretrdo, dodamo malo mlačne vode ali olja. Gnetemo 10 do 15 minut, da postane testo enotno in gladko. Nato ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo 30 minut počivati.

Papriko prepolovimo in ostranimo semena, na drobno narežemo. Bučno meso narežemo na kocke. V ponvi na stopljenem maslu do mehkega popražimo papriko in bučo. Zmiksamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Ohlajeni masi dodamo skuto, jajce in krušne drobtine in premešamo.

Testo za žepke razdelimo na dva dela in oba na tanko razvaljamo. Na prvi list testa z žlico v razdalji 5 cm v kupčkih naložimo nadev. V skledi z metlico stepemo jajce in ga s čopičem premažemo po testu okoli nadeva. Prekrijemo z drugo plastjo testa in med kupčki nadeva dobro pritisnemo, da se plasti sprimeta. Z modelčkom izrežemo žepke.

Napolnjene žepke potopimo v posodo z vrelo osoljeno vodo in jih kuhamo 6 do 8 minut. S penovko jih poberemo in vode in odcejene še malo popražimo v ponvi na maslu.

Serviranje

Puranjo juho serviramo v globoke krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Žepke, ki smo jih popražili na maslu, damo na servirne krožnike in okrasimo z majaronom. Zraven ponudimo solato z endivijo.

Recept Tomaža Kavčiča (Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.)