Alpski sendvič s puranom po dunajsko, hrustljavim pastinakom in majonezo z brusnicami in ocvirki
Sestavine
-
Puranji zrezki
- 1000 g puranja prsa
- 3 jajca
- 200 g pšenična moka
- 400 g drobtine
- 40 g sezam
- 250 ml olje za cvrtje
- sol
- poper
- 0,5 dl mleko
-
Hrustljavi pastinak
- 500 g pastinak
- 500 ml olje za cvrtje
- sol
-
Majoneza z brusnicami in ocvirki
- 250 g majoneza
- 50 g suhe brusnice
- 80 g ocvirki
-
Ciabatta
- 2 ciabatta
- 300 g mlada špinača
- 150 g sir ementalec
- 150 g slanina
Priprava
Puranje prsi narežemo na rezine, jih damo v vrečko in z obeh strani rahlo potolčemoV posodi penasto stepemo jajca, jim dodamo malce soli in kanček mleka. V drugo posodo stresemo krušne drobtine in sezam, v tretjo pa presejano pšenično moko.Puranje zrezke solimo in popramo ter paniramo po dunajsko (v moki, stepenih jajcih in drobtinah) ter odlagamo na papir za peko.V posodi za cvrtje segrejemo olje in v njem postopoma ocvremo puranje zrezke, da nastane na obeh straneh zlato rjava skorjica. Odlagamo na cedilo ali na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo.
Pastinak olupimo, operemo in naribamo na tanke rezine.Olje segrejemo na 180°C in postopoma ocvremo rezine pastinaka 2 do 3 minute. Odcedimo na kuhinjskih brisačah in posolimo.
Pastinak je korenasta zelenjava in je v tesnem sorodu s korenjem. Podoben je korenju, vendar svetlejše barve in bolj sladkega okusa, še posebno, ko je kuhan. Je bogat vir vitamina c in vlaknin.
V majonezo vmešamo grobo nasekljane brusnice in ocvirke.
Ciabatti razrežemo po dolžini in spodnja dela namažemo z majonezo. Obložimo z lističi mlade špinače, ki smo jo prej oprali pod hladno tekočo vodo in osušili. Na špinačo položimo dunajske puranje zrezke,nanje pa rezino švicarskega ementalca in tanko rezino slanine. Pokrijemo z drugim delom kruha in narežemo na manjše sendviče.Serviramo s pastinakovim čipsom in preostalo majonezo.
Recept Tomaža Kavčiča (Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.)