AMERIŠKI KROFI

AMERIŠKI KROFI image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

6 kosa
    • 2   kosov krompirjev pire približno 2 krompirja
    • 500   g bela moka
    • 1   - 2   jajca odvisno od velikosti
    • 140   g sladkor
    • 25   ml olivno olje
    • 20   g kvas sveži
    • 2   dl voda ali mleko
    • 3   g sol
    •   olje za cvrtje
    •   sladkor v prahu za posip

Priprava

    Za pripravo testa najprej v mlačno vodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke, tako dobimo kvasec. Pustimo, da kvasec vzhaja, nato ga dodamo moki, ki smo ji dodali tudi sol, jajce in oljčno olje. Dodamo še ostanke pire krompirja. Zamesimo testo, ga pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja vsaj eno uro. Ko je testo vzhajalo, ga oblikujemo v krofe, v vsak krof naredimo luknjo (izrežemo z modelčkom premera 2 cm). Krofe pokrijemo z servieto iz blaga in jih pustimo vzhajati še pol ure.

    V posodi segrejemo olje in krofe ocvremo najprej na eni strani, nato še na drugi. Pečene damo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje in jih posujemo s sladkorjem v prahu. Najbolj okusni so krofi, ko so še topli.