Artičoke moraš najprej očistiti. Odrežeš jim steblo in vrh in artičoke pokapaš z limoninim sokom, da ne porjavijo, nato pa s škarjami odrežeš še trde in bodičaste zunanje liste. Užitni so samo mehkejši notranji listi artičok. Očiščene artičoke opereš z vodo, potem pa so pripravljene na kuhanje. Daš jih v kozico, vanjo naliješ toliko vode, da so artičoke potunkane in dodaš še preostali limonin sok. Kuhaš jih približno 30 minut, potem pa jih odcediš, posoliš in pokapaš z olivnim oljem. Lahko jih ješ vroče ali hladne, kot predjed ali pa kot prilogo namesto krompirja.
Artičoke
Sestavine
4
število porcij
-
- artičoke
- olivno olje
- sol
- limonin sok
Priprava
Nasvet: Pazi, da pri kuhanju ne uporabiš aluminijastega lonca, saj se bosta lonec in artičoka med kuhanjem pobarvala temno sivo.