Bakewell pita
Sestavine
-
sestavine za testo
- 180 g pšenična moka
- 20 g sladkor
- 90 g maslo
- 18 ml voda
-
sestavine za nadev
- 90 g sladkor
- 90 g maslo
- 2 jajca
- 50 g pšenična moka
- 90 g mleti mandlji
- marmelada
- fižol
Priprava
Moko zmešamo s sladkorjem, dodamo na koščke narezano maslo in ga dobro vtremo v moko. Dodamo vodo in ugnetemo testo, ki ga nato damo v hladilnik za dobrih 20 minut. Pečico ogrejemo na 180 C. Testo razvaljamo na približno 2 mm in pokrijemo pekač, odvečno testo pa pri strani odrežemo. Testo po dnu prešpikamo in ga damo v zmrzovalnik za 15 minut. Dobro ohlajenega pokrijemo s folijo, pri straneh dobro pritisnemo ob rob testa in pokrijemo s suhim fižolom - slepa peka. Pečemo približno 15 minut, nato fižol odstanimo in pečemo še 7-10 minut. Pečeno malce ohladimo.
Priprava nadeva:
Za nadev penasto nekaj minut mešamo sladkor in maslo. Nato dodamo jajci, ponovno zmešamo in dodamo še moko in mlete mandlje. Dno prej pečene pite namažemo z marmelado, nato previdno pokrijemo z mandljevo zmesjo (najbolje da jo nadevamo žlico po žlico, da marmelada spodaj ostane na svojem mestu). Poravnamo in pečemo še 25-30 minut. Po potrebi pokrijemo s folijo. Pečeno malce ohladimo in postrežemo s sladko smetano. Ponudimo mlačno ali hladno.