Priprava baklavine plasti:
Baklava cheesecake
Sestavine
-
Baklavin nadev
- 60 g mlete pistacije
- 60 g mleti orehi
- 50 g sladkor
- 1 žlička limonina lupina
- 0,5 žličk cimet
- 250 g vlečeno testo
- 50 g maslo
-
Skutni nadev
- 600 g skuta
- 240 g kisla smetana
- 160 g sladkor
- 2 jajca
- 30 g moka
- 2 žličk vanilijev ekstrat
- limonina lupina
Priprava
V skledo stresemo mlete orehe, mlete pistacije, sladkor, naribano limonino lupinico in cimet. Premešamo in pustimo ob strani.
Pečico segrejemo na 180 °C, pripravimo tortni pekač s snemljivim obodom (18 cm) in njegovo dno obložimo s papirjem za peko. Celotni pekač premažemo s stopljenim maslom.
Vzamemo tri liste vlečenega testa in jih prepognemo. S tortnim modelom si označimo velikost kroga, ki ga izrežemo. Dobiti moramo 6 okroglih listov vlečenega testa. Ostanke testa prihranimo za dekoracijo ali pa jih zavržemo.
Notranjost pekača prekrijemo z listom vlečenega testa tako, da robovi testa segajo čez rob pekača. Premažemo ga z maslom in čez položimo še eno plast testa, ki ga premažemo z maslom.
Po testu enakomerno razporedimo 2 zvrhani žlici oreškastega nadeva. Nadev pokrijemo s testom v obliki kroga. Testo premažemo z maslom in čez posujemo 2 zvrhani žlici nadeva. Postopek ponovimo še 3 krat, zaključimo s plastjo testa, ki ga premažemo z maslom.
Pekač postavimo v pečico in pečemo nadev 15-20 minut. Ko je testo zlato rjavo obarvano in hrustljavo, vzamemo pekač iz pečice in zmanjšamo temperaturo pečice na 150 °C.
V multipraktik stresemo skuto in kislo smetano ter zmešamo do gladke teksture.
Dodamo sladkor, jajci, moko, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico. Dobro premešamo.
Skutin nadev vlijemo v pekač nato pekač nekajkrat spustimo na pult, da popokajo zračni mehurčki.
Torto pečemo 60-65 minut pri 150 °C na sredini in brez ventilacije. Torta je pečena, ko so robovi rahlo dvignjeni in čvrsti, ob premikanju pekača pa se sredica ziblje kot žele.
Torto pustimo v priprti ugasnjeni pečici 15 minut nato jo prestavimo na pult, da se ohladi na sobno temperaturo. Torto postavimo v hladilnik za 4 ure ali pa čez noč.
Če želimo lahko zapečemo ostanke testa in jih potresemo skupaj z mletimi oreščki po površini torte.
Baklavin cheesecake postrežemo 20 minut po tem ko jo vzamemo iz hladilnika.
Priprava skutnega nadeva in torte:
Nasvet:
Namesto ne pasirane skute lahko uporabimo pasirano.
Cheesecake se v hladilniku obdrži 3-4 dni.