Baklava cheesecake

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Baklava cheesecake image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Baklavin nadev

    • 60   g mlete pistacije
    • 60   g mleti orehi
    • 50   g sladkor
    • 1   žlička limonina lupina
    • 0,5   žličk cimet
    • 250   g vlečeno testo
    • 50   g maslo
  • Skutni nadev

    • 600   g skuta
    • 240   g kisla smetana
    • 160   g sladkor
    • 2   jajca
    • 30   g moka
    • 2   žličk vanilijev ekstrat
    •   limonina lupina

Priprava

    Priprava baklavine plasti:

  1. V skledo stresemo mlete orehe, mlete pistacije, sladkor, naribano limonino lupinico in cimet. Premešamo in pustimo ob strani.

  2. Pečico segrejemo na 180 °C, pripravimo tortni pekač s snemljivim obodom (18 cm) in njegovo dno obložimo s papirjem za peko. Celotni pekač premažemo s stopljenim maslom.

  3. Vzamemo tri liste vlečenega testa in jih prepognemo. S tortnim modelom si označimo velikost kroga, ki ga izrežemo. Dobiti moramo 6 okroglih listov vlečenega testa. Ostanke testa prihranimo za dekoracijo ali pa jih zavržemo.

  4. Notranjost pekača prekrijemo z listom vlečenega testa tako, da robovi testa segajo čez rob pekača. Premažemo ga z maslom in čez položimo še eno plast testa, ki ga premažemo z maslom.

  5. Po testu enakomerno razporedimo 2 zvrhani žlici oreškastega nadeva. Nadev pokrijemo s testom v obliki kroga. Testo premažemo z maslom in čez posujemo 2 zvrhani žlici nadeva. Postopek ponovimo še 3 krat, zaključimo s plastjo testa, ki ga premažemo z maslom.

  6. Pekač postavimo v pečico in pečemo nadev 15-20 minut. Ko je testo zlato rjavo obarvano in hrustljavo, vzamemo pekač iz pečice in zmanjšamo temperaturo pečice na 150 °C.

  7. Priprava skutnega nadeva in torte:

  8. V multipraktik stresemo skuto in kislo smetano ter zmešamo do gladke teksture.

  9. Dodamo sladkor, jajci, moko, vanilijev ekstrakt in limonino lupinico. Dobro premešamo.

  10. Skutin nadev vlijemo v pekač nato pekač nekajkrat spustimo na pult, da popokajo zračni mehurčki.

  11. Torto pečemo 60-65 minut pri 150 °C na sredini in brez ventilacije. Torta je pečena, ko so robovi rahlo dvignjeni in čvrsti, ob premikanju pekača pa se sredica ziblje kot žele.

  12. Torto pustimo v priprti ugasnjeni pečici 15 minut nato jo prestavimo na pult, da se ohladi na sobno temperaturo. Torto postavimo v hladilnik za 4 ure ali pa čez noč.

  13. Če želimo lahko zapečemo ostanke testa in jih potresemo skupaj z mletimi oreščki po površini torte.

  14. Baklavin cheesecake postrežemo 20 minut po tem ko jo vzamemo iz hladilnika.

  15. Nasvet:

    Namesto ne pasirane skute lahko uporabimo pasirano.

    Cheesecake se v hladilniku obdrži 3-4 dni.