Baklavini piškoti

Sladki petek
Sladki petek
Baklavini piškoti image
Težavnost Lahko
Priprava 25 min
Kuhanje 45 min

Sestavine

16 kosa
    • 100   g sladkor
    • 60   g mlete pistacije
    • 0,5   žličk kardamom
    • 1   ščepec sol
    • 1   žlička pomarančna lupinica
    • 220   g vlečeno testo
    • 140   g maslo

Priprava

  1. V skodelici skupaj zmešamo sladkor, kardamom, sol, pomarančno lupinico in mlete pistacije.

  2. Na delovno površino razgrnemo prvo plast vlečenega test, ostale liste pokrijemo z vlažno bombažno krpo.

  3. Plast vlečenega testa premažemo s stopljenim maslom in po površini enakomerno potresemo 2 žlici nadeva. Čez položimo drugo plast testa, ki ga premažemo z maslom in čez potresemo enako količino nadeva.

  4. Sedaj obe plasti testa zavijemo v tesno rolo. Zavijati začnemo pri krajši stranici. Zavito testo postavimo na stran.

  5. Zopet razgrnemo eno plast testa, premažemo z maslom, čez potresemo nadev in pokrijemo z drugo plastjo testa. Testo premažemo z maslom in čez potresemo nadev. Sedaj ob krajšo stranico testa položimo že zavito rolo in jo poravnamo z robom testa. Vse skupaj tesno zavijemo v novo rolo.

  6. Postopek ponovimo še dvakrat tako, da dobim večjo rolo testa.

  7. Zadnjo plast testa premažemo samo z maslom in vanjo zavijemo rolo. Vse skupaj zavijemo v folijo za živila in postavimo v zamrzovalnik za 15-20 minut.

  8. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pladenj, ki ga pokrijemo s papirjem za peko.

  9. Piškotno rolo narežemo na približno 1 cm debele kolute in jih položimo na pripravljen pladenj z odrezanim delom navzdol.

  10. Piškote pečemo 20-25 minut, do zlato rjave barve.