Preprosto več za vas
Gerbeaud torta

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.

Sestavine

Maslo Maslo250 g g
Moka Moka500 g g
Suhi kvas Suhi kvas7 g g
Sladkor Sladkor50 g g
Sol Sol
(ščep)
pomarančna lupinica pomarančna lupinica1
Jajce Jajce1
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak1
Kisla smetana Kisla smetana2 žlice žlica
Mleko Mleko1 žlice žlica
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat1,5 žličk žlička

Nadev:

Marelična marmelada Marelična marmelada200 g g
Mleti orehi Mleti orehi200 g g
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor2 paketov paket
Sladkor Sladkor10 g g

Preliv:

Temna čokolada Temna čokolada
(60-70 %)
110 g g
Olje Olje20 g g

Gerbeaud torta

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:30 h
(0)

Priprava

Priprava:

  1. Pripravimo pekač (20 x 30 cm), ki ga premažemo z maslom/oljem in ga obložimo s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in moko.
  3. Uporabimo lopatasti nastavek in mešamo 2 minuti, da dobimo drobtinasto teksturo.
  4. Dodamo suhi kvas, sladkor, sol, pomarančno lupinico, jajce in rumenjak ter na hitro premešamo.
  5. Zamenjamo lopatasti nastavek za mešanje za kljuko in dodamo kislo smetano, mleko in vanilijev ekstrakt. Mešamo pri srednji hitrosti 2 minuti, da dobimo gladko testo.
  6. Testo razdelimo na 3 enako težke kose.
  7. Vsak kos testa razvaljamo v pravokotnik (20 x 30 cm). Viške testa odrežemo in z njimi zakrpamo možne manjkajoče vogale. Testo valjamo na rahlo pomokani površini ali na papirju za peko.
  8. Prvo plast testa prestavimo v pripravljen pekač in čez razmažemo 100 g marelične marmelade.
  9. V ločeni skledi skupaj zmešamo mlete orehe, vanilijev sladkor in sladkor. Polovico orehovega nadeva potresemo čez marelično marmelado.
  10. Če orehov nadev položimo drugo plast testa, ki ga zopet premažemo s 100 g marelične marmelade in preostalo polovico orehovega nadeva.
  11. Nadev pokrijemo s tretjo plastjo testa.
  12. Celotni pekač pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati na toplem 45 minut.
  13. Pečico segrejemo na 190 °C.
  14. Torto pečemo 30-35 minut na sredini, brez ventilacije. Iz pečice jo vzamemo, ko je zgornja plast zlato rjave barve.
  15. Pečeno torto previdno obrnemo na glavo in jo vzamemo iz pekača. Torto popolnoma ohladimo.
  16. V skledo stresemo nadrobljeno temno čokolado in prilijemo olje. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
  17. Ohlajeno torto prelijemo s stopljeno čokolado in jo enakomerno razmažemo po površini. Počakamo, da se čokolada strdi.
  18. Torto narežemo na manjše pravokotne rezine v velikosti napolitank. Gerbeaud torta je najboljša, ko en dan odstoji. Hranimo jo v zaprti posodi na hladnem do 4-5 dni.