Bananin čizkejk s čokolado

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Bananin čizkejk s čokolado image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Piškotno dno

    • 30   g praženi arašid brez soli
    • 140   g piškoti masleni
    • 40   g sladkor
    • 75   g maslo
    • 3   banane manjše
  • Nadev

    • 280   g bela čokolada
    • 280   g kremni sir
    • 2   jajca velikost L
    • 160   g kisla smetana
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
  • Bananin ganaš

    • 90   g temna čokolada
    • 50   ml sladka smetana
    • 70   g bananin pire

Priprava

    Priprava piškotne osnove:

  1. Pripravimo okrogel tortni pekač s snemljivim dnom (20 cm). Notranjost pekača premažemo z maslom in obložimo dno in stranice s papirjem za peko.

  2. V multipraktik damo neslane pražene arašide, maslene piškote in sladkor. Zmeljemo do finih drobtin.

  3. Dodamo stopljeno maslo in mešamo toliko časa, da se pričnejo sestavine povezovati v drobtinasto testo. Če testo s prsti stisnemo skupaj mora držati obliko.

  4. Piškotno testo enakomerno razporedimo po dnu pekača in ga s hrbtno stranjo žlice ali dnom kozarca, dobro potlačimo. Pekač postavimo v hladilnik in pripravimo preostale komponente.

  5. Priprava bananinega ganaša:

  6. Banano olupimo, odstranimo nitke in jo spasiramo v gladek pire (70 g).

  7. V manjši kozici segrejemo sladko smetano in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Pustimo stati 1 minuto nato dobro premešamo, da se vsa čokolada stopi.

  8. Sedaj primešamo še bananin pire in pustimo ob strani za kasneje.

  9. Priprava nadeva in sestava čizkejka:

  10. Pečico segrejemo na 170 °C.

  11. V stekleno skledo nadrobimo belo čokolado in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.

  12. V večjo skledo damo kremni sir sobne temperature in ga stepamo z ročnim mešalnikom 1-2 minuti,da dobimo kremasto teksturo.

  13. Dodamo jajci in stepamo toliko časa, da se povežejo.

  14. Dodamo kislo smetano in vanilijev ekstrakt ter mešamo le toliko, da dobimo enotno maso.

  15. Med mešanjem postopoma prilijemo še mlačno belo čokolado.

  16. Banane olupimo in narežemo na 1 cm debele kolute. Z njimi pokrijemo celotno piškotno osnovo.

  17. Čez banane previdno zlijemo nadev.

  18. Sedaj dodamo bananin ganaš. Po površini nadeva z žličko enakomerno razporedimo kepice ganaša (⅓ bananinega ganaša) in naredimo zig-zag poteg s konico noža. Postopek ponovimo še 2-krat. Tako poskrbimo za čimbolj enakomerno marmoracijo med kremnim nadevom in ganašem.

  19. Čizkejk postavimo v ogreto pečico in jo pečemo 55-60 minut na sredini in brez ventilacije.

  20. Čizkejk je pečen, ko ima rjavo obarvano površino, čvrste robove in še rahlo zibajočo sredico. Ugasnemo pečico in pustimo čizkejk v zaprti pečici 1 uro.

  21. Po eni uri ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure ali najbolje čez noč.

  22. Čizkejk hranimo na hladnem do tri dni.

  23. Nasvet:

    Za bananin ganaš uporabimo res zrelo banano, ki bo imela veliko okusa in arome.