Priprava
- Pripravimo okrogel tortni pekač s snemljivim dnom (20 cm). Notranjost pekača premažemo z maslom in obložimo dno in stranice s papirjem za peko.
- V multipraktik damo neslane pražene arašide, maslene piškote in sladkor. Zmeljemo do finih drobtin.
- Dodamo stopljeno maslo in mešamo toliko časa, da se pričnejo sestavine povezovati v drobtinasto testo. Če testo s prsti stisnemo skupaj mora držati obliko.
- Piškotno testo enakomerno razporedimo po dnu pekača in ga s hrbtno stranjo žlice ali dnom kozarca, dobro potlačimo. Pekač postavimo v hladilnik in pripravimo preostale komponente.
- Banano olupimo, odstranimo nitke in jo spasiramo v gladek pire (70 g).
- V manjši kozici segrejemo sladko smetano in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Pustimo stati 1 minuto nato dobro premešamo, da se vsa čokolada stopi.
- Sedaj primešamo še bananin pire in pustimo ob strani za kasneje.
- Pečico segrejemo na 170 °C.
- V stekleno skledo nadrobimo belo čokolado in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- V večjo skledo damo kremni sir sobne temperature in ga stepamo z ročnim mešalnikom 1-2 minuti,da dobimo kremasto teksturo.
- Dodamo jajci in stepamo toliko časa, da se povežejo.
- Dodamo kislo smetano in vanilijev ekstrakt ter mešamo le toliko, da dobimo enotno maso.
- Med mešanjem postopoma prilijemo še mlačno belo čokolado.
- Banane olupimo in narežemo na 1 cm debele kolute. Z njimi pokrijemo celotno piškotno osnovo.
- Čez banane previdno zlijemo nadev.
- Sedaj dodamo bananin ganaš. Po površini nadeva z žličko enakomerno razporedimo kepice ganaša (⅓ bananinega ganaša) in naredimo zig-zag poteg s konico noža. Postopek ponovimo še 2-krat. Tako poskrbimo za čimbolj enakomerno marmoracijo med kremnim nadevom in ganašem.
- Čizkejk postavimo v ogreto pečico in jo pečemo 55-60 minut na sredini in brez ventilacije.
- Čizkejk je pečen, ko ima rjavo obarvano površino, čvrste robove in še rahlo zibajočo sredico. Ugasnemo pečico in pustimo čizkejk v zaprti pečici 1 uro.
- Po eni uri ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure ali najbolje čez noč.
- Čizkejk hranimo na hladnem do tri dni.
Priprava piškotne osnove:
Priprava bananinega ganaša:
Priprava nadeva in sestava čizkejka:
Nasvet:
Za bananin ganaš uporabimo res zrelo banano, ki bo imela veliko okusa in arome.