Beljakove rezine z limonino kremo

Beljakove rezine z limonino kremo image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za beljakovo testo s pistacijami:

    • 150   kg mleti mandlji
    • 100   g pistacije mlete
    • 300   g sladkor
    • 25   g koruzni škrob
    • 200   g beljak
    •   sladkor v prahu
  • Sestavine za limonino kremo:

    • 100   ml limonin sok
    • 1   limonina lupina
    • 225   g jajca
    • 80   g sladkor
    • 3   g lističi želatine
    • 100   g maslo
    • 250   g maline

Priprava

     

    Priprava biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 170 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.

  2. Na pripravljen pekač stresemo mlete mandlje in pistacije ter jih prestavim na srednjo polico v ogreto pečico.

  3. Oreščke pražimo 8-10 minut, na polovici peke jih premešamo, da se nam ne zapečejo preveč.

  4. Nato jih odstranimo iz pečice in jih popolnoma ohladimo.

  5. Pečico pustimo prižgano za nadaljno peko.

  6. Ohlajene oreščke zmešamo skupaj s 100 g sladkorja in 25 g koruznega škroba. Mešanico pustimo ob strani.

  7. V mešalno skledo vlijemo 6 beljakov in jih začnemo stepati pri nižji hitrosti.

  8. Ko se beljaki pričnejo peniti in svetliti začnemo postopoma dodajati 200 g sladkorja. Ko dodamo ves sladkor, povečamo hitrost stepanja.

  9. Beljake stepamo do čvrstih vrhov.

  10. Sedaj k beljakom postopoma vmešamo mešanico oreščkov. Mešamo nežno z lopatko, da ohranimo čim več volumna.

  11. Pripravljeno maso prestavimo na pekač (30 x 40 cm), ki je obložen s papirjem za peko.

  12. Biskvitno maso čim bolj enakomerno razmažemo po celem pekaču in jo potresemo s sladkorjem v prahu.

  13. Biskvit prestavimo v pečico, na srednjo polico in ga pečemo 20 minut brez ventilacije.

  14. Ko je biskvit pečen, ugasnemo pečico, rahlo odpremo vrata pečice in pustimo biskvit še 5 minut notri.

  15. Ohlajen biskvit obrežemo ob robovih nato ga prekucnemo na glavo in z njega odlepimo papir za peko.

  16. Sedaj biskvit po daljši stranici razdelimo na tretjine in ga narežemo. Tri plasti testa bomo zložili eno na drugo.

  17. Priprava limonine kreme:

  18. Lupinico ene limone in 100 ml limoninega soka damo v lonec, zavremo in odstavimo.

  19. V mešalno skledo ubijemo 4 velika jajca in dodamo 80 g sladkorja. Premešamo, da postane nekoliko penasto in jajca rahlo posvetlijo.

  20. Tri grame želatine v prahu namočimo v treh žlicah hladne vode in pustimo na strani.

  21. Sedaj med mešanjem počasi vlijemo približno polovico vročega limoninega soka in ves čas mešamo. S tem bomo temperirali rumenjake, sicer se bi prehitro pokuhali.

  22. Temperirano jajčno zmes vlijemo nazaj v lonec z limoninim sokom in ves čas mešamo z metlico.

  23. Kremo kuhamo pet minut na zmernem ognju in ves čas stepamo. Pripravljena je, ko se ta nekoliko zgosti. Poskusimo lahko tako, da s kuhalnico potegnemo po dnu lonca in, če ta pusti sled je krema pripravljena.

  24. Sedaj kremo precedimo (uporabimo plastično cedilo, če ga imamo), da se znebimo lupinic limone.

  25. V toplo kremo vmešamo nabreklo želatino in mešamo, dokler se ta v celoti ne raztopi.

  26. Postopoma dodamo še 100 g masla, ogretega na sobno temperaturo in ga vmešamo v kremo.

  27. Prestavimo v hladilnik za pol ure, da se krema ohladi.

  28. Sestavljanje rezin:

  29. Biskvit po širini narežemo na tri enakomerne dele.

  30. Na dve tretjini enakomerno razporedimo ohlajeno limonino kremo.

  31. Povrh kreme dodamo polovičke svežih malin.

  32. Zložimo vse plasti tako, da zaključimo s plastjo biskvita, ki ni premazan s kremo.

  33. Sedaj je najbolje sladico postaviti v hladilnik za 4 ure, da se okusi povežejo. Lahko pa nadaljujemo tudi takoj.

  34. Stepemo smetano in jo nabrizgamo povrh rezin. Okrasimo še z grobo sesekljanimi pistacijami in malinami.