Božična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Hrustljav pečen piščanec

Piščanec Piščanec 1
Maslo Maslo
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

Omaka za žličnike

Piščančja drobovina Piščančja drobovina
Lovorov list Lovorov list 1
Pšenična moka Pšenična moka 90 g g
Česen Česen 2
Šalotka Šalotka 1
Poper v zrnju Poper v zrnju
Maslo Maslo 50 g g
Jušna osnova Jušna osnova
Rdeča paprika Rdeča paprika
Mleta paprika Mleta paprika
Zelena Zelena
Peteršilj Peteršilj
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga 2 dl dl
Solni cvet Solni cvet

Skutni žličniki

Skuta Skuta 500 g g
Maslo Maslo 40 g g
Koruzni zdrob Koruzni zdrob 200 g g
Solni cvet Solni cvet
Jajca Jajca 2
Cimet Cimet
Pomarančna lupina Pomarančna lupina

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Brstični ohrovt Brstični ohrovt 500 g g
Nariban sir Nariban sir 80 g g
Maslo Maslo 20 g g
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Muškatni orešček Muškatni orešček
Česen v prahu Česen v prahu

Božična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Deli recept
1:30 h
(0)

Priprava

Hrustljav pečen piščanec

Piščanca, segretega na sobno temperaturo, razkosamo, po potrebi očistimo, oprhamo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Piščančje kose premažemo s stopljenim irskim maslom, potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Tako se bo koža enakomerno in hrustljavo zapekla. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač položimo kose piščanca in pokrijemo z alu folijo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici 40 do 45 minut, odkrijemo folijo in pečemo še 10 do 15 minut, da zapečemo kožo. Pečen piščanec naj pred serviranjem počiva 10 minut, da se sokovi prepojijo.

Piščanec naj bo pred peko sobne temperature, saj bo po peki meso mehkejše in bolj sočno.

Omaka za žličnike

Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Na maslu popražimo čebulo in česen ter dodamo piščančjo drobovino. Dušimo nekaj minut. Dodamo lovorov list, sesekljano zeleno in peteršilj, paradižnikovo mezgo, cel poper in rdečo papriko in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z moko, ki smo jo predhodno zmešali v 1 dl jušne osnove. Kuhamo na nizki temperaturi še 30 do 40 minut, zmiksamo, pretlačimo skozi sito in po potrebi solimo.

Skutni žličniki

V manjši posodi raztopimo maslo. Skuto stresemo v skledo in jo z vilicami dobro pretlačimo. Primešamo ji koruzni zdrob, stopljeno maslo, solni cvet, cimet, nastrgano pomarančno lupino in stepena jajca. Dobro premešamo. Pripravljeno zmes pustimo počivati vsaj eno uro, da zdrob nabrekne. V večji posodi zavremo osoljeno vodo, ki smo ji dodali žlico olja. Iz zmesi z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih previdno polagamo v vrel krop. Najprej žlici namočimo v vrelo vodo, nato zajamemo testo in žlico s testom položimo v zavreto vodo in počakamo, da testo spolzi iz žlice. Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje. Kuhane odcedimo.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Ohrovtu po potrebi odstranimo vrhnje liste, odrežemo stržen in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Stresemo v posodo, zalijemo z vodo, da je ohrovt prekrit, in posolimo. Zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in vremo 4 do 6 minut. Kuhan ohrovt odcedimo. V ponvi stopimo maslo in na maslu prepražimo ohrovt, da se malce zapeče. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijska pečica). Prepražen ohrovt razporedimo po pekaču. Po okusu začinimo z muškatnim oreščkom in s poprom. Potresemo z mletim česnom (po želji) in naribanim sirom ter postavimo v pečico. Pečemo 25 do 30 minut, da se sir lepo stopi in naredi hrustljavo skorjico.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik damo zapečeno piščančje meso, poleg serviramo skutne žličnike, ki jih prelijemo z omako na bazi piščančje drobovine. Kot prilogo ponudimo gratiniran brstični ohrovt s sirom. Po želji potresemo z zrni granatnega jabolka.

Podobni recepti

Ponudba akcija
Svinjska rebrca s krompirjem

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Svinjska rebrca s krompirjem
2:10 h
(0)
Ponudba akcija
Ramstek s šalotko in grozdnim sirupom ter pečenim krompirjem

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Ramstek s šalotko in grozdnim sirupom ter pečenim krompirjem
1:00 h
(0)
Ponudba akcija
Žar MIX za »ta prave dede«

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Žar MIX za »ta prave dede«
2:00 h
(0)
Ponudba akcija
Brodet v kotličku in popečeni kruhki s česnom na žaru

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Brodet v kotličku in popečeni kruhki s česnom na žaru
2:00 h
(0)
Ponudba akcija
Domač piščančji giros

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Domač piščančji giros
0:30 min
(0)
Ponudba akcija
Jesenska zloženka s popečeno polento

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Jesenska zloženka s popečeno polento
1:00 h
(0)
Ponudba akcija
Ekspresna indijska tikka masala z recikliranim mesom ali ribo

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Ekspresna indijska tikka masala z recikliranim mesom ali ribo
0:30 min
(0)
Ponudba akcija
Maslenka z ajdovo kašo in šampinjoni

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Maslenka z ajdovo kašo in šampinjoni
0:50 min
(1)
Ponudba akcija
Ramstek s pečeno hokkaido bučo v pečici

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Ramstek s pečeno hokkaido bučo v pečici
0:50 min
(0)
Ponudba akcija
Losos s hrustlajvo parmezanovo skorjico  in limonino omako

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Losos s hrustlajvo parmezanovo skorjico in limonino omako
0:40 min
(0)
Ponudba akcija
Rezanci iz pirine moke in rdeče pese s hruškovo omako

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Rezanci iz pirine moke in rdeče pese s hruškovo omako
1:00 h
(0)
Ponudba akcija
Hrustljavi špinačni njoki s parmezanovo omako

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Hrustljavi špinačni njoki s parmezanovo omako
1:00 h
(0)
Ponudba akcija
Jajčne ladjice

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Jajčne ladjice
1:00 h
(0)
Ponudba akcija
Ameriški svinjski kotleti z bučnim biskvitom, natrganim puranjim mesom, hrustljavim spiralnim krompirčkom, čebulnimi obročki, ameriško omako in bru...

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Ameriški svinjski kotleti z bučnim biskvitom, natrganim puranjim mesom, hrustljavim spiralnim krompirčkom, čebulnimi obročki, ameriško omako in bru...
4:00 h
(0)
Ponudba akcija
Novi recept
Lososov file »sous vide« z marinirano kolerabo, domačim pestom in praženim krompirjem v oblicah

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Lososov file »sous vide« z marinirano kolerabo, domačim pestom in praženim krompirjem v oblicah
1:30 h
(0)