
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Hrustljav pečen piščanec
Piščanec Piščanec | 1 | ||
Maslo Maslo | |||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper |
Omaka za žličnike
Piščančja drobovina Piščančja drobovina | |||
Lovorov list Lovorov list | 1 | ||
Pšenična moka Pšenična moka | 90 g g | ||
Česen Česen | 2 | ||
Šalotka Šalotka | 1 | ||
Poper v zrnju Poper v zrnju | |||
Maslo Maslo | 50 g g | ||
Jušna osnova Jušna osnova | |||
Rdeča paprika Rdeča paprika | |||
Mleta paprika Mleta paprika | |||
Zelena Zelena | |||
Peteršilj Peteršilj | |||
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga | 2 dl dl | ||
Solni cvet Solni cvet |
Skutni žličniki
Skuta Skuta | 500 g g | ||
Maslo Maslo | 40 g g | ||
Koruzni zdrob Koruzni zdrob | 200 g g | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Jajca Jajca | 2 | ||
Cimet Cimet | |||
Pomarančna lupina Pomarančna lupina |
Gratiniran brstični ohrovt s sirom
Brstični ohrovt Brstični ohrovt | 500 g g | ||
Nariban sir Nariban sir | 80 g g | ||
Maslo Maslo | 20 g g | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper | |||
Muškatni orešček Muškatni orešček | |||
Česen v prahu Česen v prahu |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamBožična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Hrustljav pečen piščanec
Piščanca, segretega na sobno temperaturo, razkosamo, po potrebi očistimo, oprhamo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Piščančje kose premažemo s stopljenim irskim maslom, potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Tako se bo koža enakomerno in hrustljavo zapekla. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač položimo kose piščanca in pokrijemo z alu folijo.
Pečemo v predhodno ogreti pečici 40 do 45 minut, odkrijemo folijo in pečemo še 10 do 15 minut, da zapečemo kožo. Pečen piščanec naj pred serviranjem počiva 10 minut, da se sokovi prepojijo.
Piščanec naj bo pred peko sobne temperature, saj bo po peki meso mehkejše in bolj sočno.
Omaka za žličnike
Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Na maslu popražimo čebulo in česen ter dodamo piščančjo drobovino. Dušimo nekaj minut. Dodamo lovorov list, sesekljano zeleno in peteršilj, paradižnikovo mezgo, cel poper in rdečo papriko in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z moko, ki smo jo predhodno zmešali v 1 dl jušne osnove. Kuhamo na nizki temperaturi še 30 do 40 minut, zmiksamo, pretlačimo skozi sito in po potrebi solimo.
Skutni žličniki
V manjši posodi raztopimo maslo. Skuto stresemo v skledo in jo z vilicami dobro pretlačimo. Primešamo ji koruzni zdrob, stopljeno maslo, solni cvet, cimet, nastrgano pomarančno lupino in stepena jajca. Dobro premešamo. Pripravljeno zmes pustimo počivati vsaj eno uro, da zdrob nabrekne. V večji posodi zavremo osoljeno vodo, ki smo ji dodali žlico olja. Iz zmesi z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih previdno polagamo v vrel krop. Najprej žlici namočimo v vrelo vodo, nato zajamemo testo in žlico s testom položimo v zavreto vodo in počakamo, da testo spolzi iz žlice. Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje. Kuhane odcedimo.
Gratiniran brstični ohrovt s sirom
Ohrovtu po potrebi odstranimo vrhnje liste, odrežemo stržen in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Stresemo v posodo, zalijemo z vodo, da je ohrovt prekrit, in posolimo. Zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in vremo 4 do 6 minut. Kuhan ohrovt odcedimo. V ponvi stopimo maslo in na maslu prepražimo ohrovt, da se malce zapeče. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijska pečica). Prepražen ohrovt razporedimo po pekaču. Po okusu začinimo z muškatnim oreščkom in s poprom. Potresemo z mletim česnom (po želji) in naribanim sirom ter postavimo v pečico. Pečemo 25 do 30 minut, da se sir lepo stopi in naredi hrustljavo skorjico.
Serviranje
Na večji segret servirni krožnik damo zapečeno piščančje meso, poleg serviramo skutne žličnike, ki jih prelijemo z omako na bazi piščančje drobovine. Kot prilogo ponudimo gratiniran brstični ohrovt s sirom. Po želji potresemo z zrni granatnega jabolka.