Preprosto več za vas
Božična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Hrustljav pečen piščanec

Piščanec Piščanec1
Maslo Maslo
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

Omaka za žličnike

Piščančja drobovina Piščančja drobovina
Lovorov list Lovorov list1
Pšenična moka Pšenična moka90 g g
Česen Česen2
Šalotka Šalotka1
Poper v zrnju Poper v zrnju
Maslo Maslo50 g g
Jušna osnova Jušna osnova
Rdeča paprika Rdeča paprika
Mleta paprika Mleta paprika
Zelena Zelena
Peteršilj Peteršilj
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga2 dl dl
Solni cvet Solni cvet

Skutni žličniki

Skuta Skuta500 g g
Maslo Maslo40 g g
Koruzni zdrob Koruzni zdrob200 g g
Solni cvet Solni cvet
Jajca Jajca2
Cimet Cimet
Pomarančna lupina Pomarančna lupina

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Brstični ohrovt Brstični ohrovt500 g g
Nariban sir Nariban sir80 g g
Maslo Maslo20 g g
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper
Muškatni orešček Muškatni orešček
Česen v prahu Česen v prahu

Božična pojedina: hrustljav piščanec s prazničnimi skutnimi žličniki in gratiniranim brstičnim ohrovtom s sirom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Hrustljav pečen piščanec

Piščanca, segretega na sobno temperaturo, razkosamo, po potrebi očistimo, oprhamo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Piščančje kose premažemo s stopljenim irskim maslom, potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Tako se bo koža enakomerno in hrustljavo zapekla. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V pekač položimo kose piščanca in pokrijemo z alu folijo.

Pečemo v predhodno ogreti pečici 40 do 45 minut, odkrijemo folijo in pečemo še 10 do 15 minut, da zapečemo kožo. Pečen piščanec naj pred serviranjem počiva 10 minut, da se sokovi prepojijo.

Piščanec naj bo pred peko sobne temperature, saj bo po peki meso mehkejše in bolj sočno.

Omaka za žličnike

Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Na maslu popražimo čebulo in česen ter dodamo piščančjo drobovino. Dušimo nekaj minut. Dodamo lovorov list, sesekljano zeleno in peteršilj, paradižnikovo mezgo, cel poper in rdečo papriko in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 30 minut, nato zalijemo z moko, ki smo jo predhodno zmešali v 1 dl jušne osnove. Kuhamo na nizki temperaturi še 30 do 40 minut, zmiksamo, pretlačimo skozi sito in po potrebi solimo.

Skutni žličniki

V manjši posodi raztopimo maslo. Skuto stresemo v skledo in jo z vilicami dobro pretlačimo. Primešamo ji koruzni zdrob, stopljeno maslo, solni cvet, cimet, nastrgano pomarančno lupino in stepena jajca. Dobro premešamo. Pripravljeno zmes pustimo počivati vsaj eno uro, da zdrob nabrekne. V večji posodi zavremo osoljeno vodo, ki smo ji dodali žlico olja. Iz zmesi z dvema žlicama oblikujemo žličnike, ki jih previdno polagamo v vrel krop. Najprej žlici namočimo v vrelo vodo, nato zajamemo testo in žlico s testom položimo v zavreto vodo in počakamo, da testo spolzi iz žlice. Žličniki so kuhani, ko priplavajo na površje. Kuhane odcedimo.

Gratiniran brstični ohrovt s sirom

Ohrovtu po potrebi odstranimo vrhnje liste, odrežemo stržen in glavice ohrovta prerežemo na polovico. Stresemo v posodo, zalijemo z vodo, da je ohrovt prekrit, in posolimo. Zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in vremo 4 do 6 minut. Kuhan ohrovt odcedimo. V ponvi stopimo maslo in na maslu prepražimo ohrovt, da se malce zapeče. Pečico segrejemo na 180 °C (ventilacijska pečica). Prepražen ohrovt razporedimo po pekaču. Po okusu začinimo z muškatnim oreščkom in s poprom. Potresemo z mletim česnom (po želji) in naribanim sirom ter postavimo v pečico. Pečemo 25 do 30 minut, da se sir lepo stopi in naredi hrustljavo skorjico.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik damo zapečeno piščančje meso, poleg serviramo skutne žličnike, ki jih prelijemo z omako na bazi piščančje drobovine. Kot prilogo ponudimo gratiniran brstični ohrovt s sirom. Po želji potresemo z zrni granatnega jabolka.