Čevapčiči v sezamovi skorjici na kremni rižoti s penino in solato iz brokolija in cvetače

Čevapčiči v sezamovi skorjici na kremni rižoti s penino in solato iz brokolija in cvetače image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • čevapčiči

    • 640   g čevapčiči
    • 50   g sezamova semena
    • 25   g črni sezam
    •   olivno olje
  • riž s penino

    • 350   g riž za rižoto
    • 50   g maslo
    • 1   čebula
    • 100   g parmezan
    • 44   g kisla smetana
    • 500   ml peneče vino
    •   jušna osnova
    •   solni cvet
  • solata iz brokolija in cvetače

    • 550   g brokoli
    • 180   g cvetača
    •   sol
    •   poper
    • 60   ml vinski kis
    •   ščepec muškatni orešček
    •   ščepec sladkor
    • 60   ml orehovo olje
  • serviranje

    •   pršut

Priprava

    Čevapčiči

    Obe vrsti sezamovih semen zmešamo v posodi in v njih z vseh strani povaljamo čevapčiče. S prsti potlačimo, da se semena primejo mesa. Tako pripravljene čevapčiče položimo enega poleg drugega na pekač, obložen s papirjem za peko in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici na 180°C.

    Riž s penino

    V višji posodi segrejemo maslo in na njem počasi popražimo čebulo. Dodamo riž oz. mešanico žit in ob nenehnem mešanju pražimo 3 do 4 minute. Nato začnemo postopoma prilivati penino. Nenehno mešamo, dokler riž ni kuhan. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Preden odstavimo, vmešamo v rižoto še kislo smetano in nastrgan parmezan ter dobro premešamo. Po želji začinimo s solnim cvetom.

    Solata iz brokolija in cvetače

    Brokoli in cvetačo temeljito operemo, po potrebi očistimo in narežemo na manjše cvetke. V posodi zavremo večjo količino vode in solimo. Vanjo stresemo cvetačo ter kuhamo 4 do 5 minut. Nato dodamo brokoli in kuhamo še dodatnih 5 do 7 minut. Zelenjavo odcedimo. Iz kisa, ščepca soli, popra, muškatnega oreščka, sladkorja in olja pripravimo solatni preliv. Zelenjavo stresemo v večjo skledo, prelijemo s pripravljenim prelivom in premešamo. Počakamo nekaj minut, da zelenjava vpije začimbe. Po okusu solato dodatno začinimo.

    Hrustljavi pršut

    Tanke rezine pršuta z rokami natrgamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pršut sušimo v pečici, segreti na 130 °C, da postane hrustljav. Ohlajenega drobno sesekljamo ali zdrobimo.

    Serviranje

    Na večji servirni krožnik položimo kremno rižoto s penino, ki jo potresemo z zdrobljenim hrustljavim pršutom, zraven razporedimo še vroče čevapčiče v sezamovi skorjici, poleg pa solato iz brokolija in cvetače

    Dodatni nasveti

    Namesto riža za rižoto lahko uporabimo tudi ješprenj ali mešanico žit (riž, piro, ječmen) Vsa tri žita se skuhajo istočasno in se ne razkuhajo. Mešanica žit vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov od brušenega belega riža.