Preprosto več za vas
Čevapčiči v sezamovi skorjici na kremni rižoti s penino in solato iz brokolija in cvetače

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

čevapčiči

Čevapčiči Čevapčiči640 g g
Sezamova semena Sezamova semena50 g g
Črni sezam Črni sezam25 g g
Olivno olje Olivno olje

riž s penino

Riž za rižoto Riž za rižoto350 g g
Maslo Maslo50 g g
Čebula Čebula1
Parmezan Parmezan100 g g
Kisla smetana Kisla smetana44 g g
Peneče vino Peneče vino500 ml ml
Jušna osnova Jušna osnova
Solni cvet Solni cvet

solata iz brokolija in cvetače

Brokoli Brokoli550 g g
Cvetača Cvetača180 g g
Sol Sol
Poper Poper
Vinski kis Vinski kis60 ml ml
Muškatni orešček Muškatni orešček ščepec ščepec
Sladkor Sladkor ščepec ščepec
Orehovo olje Orehovo olje60 ml ml

serviranje

Pršut Pršut

Čevapčiči v sezamovi skorjici na kremni rižoti s penino in solato iz brokolija in cvetače

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(0)

Priprava

Čevapčiči

Obe vrsti sezamovih semen zmešamo v posodi in v njih z vseh strani povaljamo čevapčiče. S prsti potlačimo, da se semena primejo mesa. Tako pripravljene čevapčiče položimo enega poleg drugega na pekač, obložen s papirjem za peko in pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici na 180°C.

Riž s penino

V višji posodi segrejemo maslo in na njem počasi popražimo čebulo. Dodamo riž oz. mešanico žit in ob nenehnem mešanju pražimo 3 do 4 minute. Nato začnemo postopoma prilivati penino. Nenehno mešamo, dokler riž ni kuhan. Po potrebi prilijemo še jušno osnovo. Preden odstavimo, vmešamo v rižoto še kislo smetano in nastrgan parmezan ter dobro premešamo. Po želji začinimo s solnim cvetom.

Solata iz brokolija in cvetače

Brokoli in cvetačo temeljito operemo, po potrebi očistimo in narežemo na manjše cvetke. V posodi zavremo večjo količino vode in solimo. Vanjo stresemo cvetačo ter kuhamo 4 do 5 minut. Nato dodamo brokoli in kuhamo še dodatnih 5 do 7 minut. Zelenjavo odcedimo. Iz kisa, ščepca soli, popra, muškatnega oreščka, sladkorja in olja pripravimo solatni preliv. Zelenjavo stresemo v večjo skledo, prelijemo s pripravljenim prelivom in premešamo. Počakamo nekaj minut, da zelenjava vpije začimbe. Po okusu solato dodatno začinimo.

Hrustljavi pršut

Tanke rezine pršuta z rokami natrgamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pršut sušimo v pečici, segreti na 130 °C, da postane hrustljav. Ohlajenega drobno sesekljamo ali zdrobimo.

Serviranje

Na večji servirni krožnik položimo kremno rižoto s penino, ki jo potresemo z zdrobljenim hrustljavim pršutom, zraven razporedimo še vroče čevapčiče v sezamovi skorjici, poleg pa solato iz brokolija in cvetače

Dodatni nasveti

Namesto riža za rižoto lahko uporabimo tudi ješprenj ali mešanico žit (riž, piro, ječmen) Vsa tri žita se skuhajo istočasno in se ne razkuhajo. Mešanica žit vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov od brušenega belega riža.