Cvetačo operemo, narežemo na manjše cvetove in damo v večjo posodo.
Čičerikini polpeti z zlatorumeno cvetačo
Sestavine
-
sestavine za cvetačno prilogo
- 1 cvetača
- 10 ml olivno olje
- 10 ml limonin sok
- kajenski poper
- kurkuma
- sol
-
sestavine za polpete
- 300 g gotova zmes za čičerikine polpete
- 2 korenje
- 1 čebula
- 10 ml olivno olje
- 3,5 dl voda
Priprava
V manjši posodici dobro premešamo olivno olje, limonin sok, kajenski poper, mleto kurkumo in sol ter mešanico prelijemo po cvetači, premešamo in razporedimo po pekaču, ki ga prej obložimo s papirjem za peko.
V predhodno ogreti pečici na 200°C pečemo cvetačo z začimbami 20-25 minut (odvisno od pečice), vmes jo vsaj dvakrat premešamo s kuhalnico.
Medtem ko pečemo cvetačo, v posodo stresemo zmes za čičerikine polpete, segrejemo 3,5 dcl vode (vroča, ne vrela), jo prelijemo preko zmesi in s kuhalnico premešamo ter pustimo stati 10 minut.
Ta čas operemo in na fino naribamo korenje, olupimo in na drobno sesekljamo čebulo.
Na ponev damo pol žličke olivnega olja, na hitro prepražimo čebulo in ji nato dodamo naribano korenje. Pet minut popražimo in še toplo primešamo čičerikini zmesi.
Vse sestavine dobro premešamo v posodi in iz pripravljene mase oblikujemo kroglice, ki jih potem rahlo sploščimo med dlanmi (približno na 1 cm), da dobimo polpete (8-10 srednje velikih za polpetov).
Na ponev dodamo pol žličke olivnega olja in razporedimo polpete, na vsaki strani jih na srednji temperaturi pečemo 5-6 minut, da zlato zarumenijo (večkrat preverimo, da jih slučajno ne zažgemo).
Polpete in cvetačo razporedimo po krožniku in postrežemo. Tako cvetača kot polpeti so zelo okusni tudi hladni, lahko jih dodamo tudi žlico sojinega jogurta.