V skledo mešalnika stresemo moko,sladkor, sol, cimet in suhi kvas. Premešamo z metlico.
Cimetove rolice
Sestavine
-
testo
- 420 g bela moka
- 90 g sladkor
- 5 g sol
- 6 g cimet
- 7 g kvas
- 85 g maslo
- 120 ml mleko
- 120 g kisla smetana
- 1 kos jajca
-
nadev
- 60 g maslo
- 90 g sladkor
- 20 g cimet
-
preliv
- 120 g kremni sir
- 90 g sladkor v prahu
- 40 ml mleko
- 4 ml vanilijev ekstrat
Priprava
V kozico damo maslo in mleko. Segrejemo le toliko, da se maslo stopi.
Odstavimo z ognja in primešamo kislo smetano.
K moki prilijemo mokre sestavine. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
Med mešanjem dodamo še jajce. Ko se sestavine povežejo v testo, mešamo še 2-3 minute.
Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo in ga oblikujemo v gladko kepo.
Skledo pokrijemo jo s folijo in pustimo testo vzhajati 90-120 minut. Testo se mora v tem času podvojiti.
Vzhajano testo z rokami premešamo, ga ponovno pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 1 uro.
V skodelici zmešamo maslo sobne temperature, sladkor in cimet. Pustimo ob strani za kasneje.
Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo ohlajeno testo.
Testo razvaljamo v velik pravokotnik (45 cm x 35 cm) in ga enakomerno premažemo s sladkornim nadevom.
Premazano testo pričnemo zavijati z daljše stranice v rolado.
Rolado narežemo na 12 kosov, ki so enako debeli (3,5 cm). Za rezanje uporabimo oster nož ali nitko.
Pekač premera 24 cm premažemo z maslom in vanj zložimo narezane rolice. Med rolicami pustimo nekaj prostora, saj bodo med vzhajanjem narasle.
Pekač pokrijemo s folijo in pustimo rolice vzahajti 30-40 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo 25-30 minut.
Med peko pripravimo preliv.
Kremni sir stepamo do rahle kremaste teksture, dodamo sladkor v prahu, mleko in vanilijo. Premešamo do gladkega in gostega preliva.
Pečene rolice pustimo hladiti 5 minut nato jih premažemo s polovico preliva. Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga v celoti prelijemo s preostankom preliva.