Cimetove rolice

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Cimetove rolice image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 45 min

Sestavine

1 število pekačev
  • testo

    • 420   g bela moka
    • 90   g sladkor
    • 5   g sol
    • 6   g cimet
    • 7   g kvas
    • 85   g maslo
    • 120   ml mleko
    • 120   g kisla smetana
    • 1   kos jajca
  • nadev

    • 60   g maslo
    • 90   g sladkor
    • 20   g cimet
  • preliv

    • 120   g kremni sir
    • 90   g sladkor v prahu
    • 40   ml mleko
    • 4   ml vanilijev ekstrat

Priprava

  1. V skledo mešalnika stresemo moko,sladkor, sol, cimet in suhi kvas. Premešamo z metlico.

  2. V kozico damo maslo in mleko. Segrejemo le toliko, da se maslo stopi.

  3. Odstavimo z ognja in primešamo kislo smetano.

  4. K moki prilijemo mokre sestavine. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.

  5. Med mešanjem dodamo še jajce. Ko se sestavine povežejo v testo, mešamo še 2-3 minute.

  6. Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo in ga oblikujemo v gladko kepo.

  7. Skledo pokrijemo jo s folijo in pustimo testo vzhajati 90-120 minut. Testo se mora v tem času podvojiti.

  8. Vzhajano testo z rokami premešamo, ga ponovno pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 1 uro.

  9. V skodelici zmešamo maslo sobne temperature, sladkor in cimet. Pustimo ob strani za kasneje.

  10. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo ohlajeno testo.

  11. Testo razvaljamo v velik pravokotnik (45 cm x 35 cm) in ga enakomerno premažemo s sladkornim nadevom.

  12. Premazano testo pričnemo zavijati z daljše stranice v rolado.

  13. Rolado narežemo na 12 kosov, ki so enako debeli (3,5 cm). Za rezanje uporabimo oster nož ali nitko.

  14. Pekač premera 24 cm premažemo z maslom in vanj zložimo narezane rolice. Med rolicami pustimo nekaj prostora, saj bodo med vzhajanjem narasle.

  15. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo rolice vzahajti 30-40 minut.

  16. Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo 25-30 minut.

  17. Med peko pripravimo preliv.

  18. Kremni sir stepamo do rahle kremaste teksture, dodamo sladkor v prahu, mleko in vanilijo. Premešamo do gladkega in gostega preliva.

  19. Pečene rolice pustimo hladiti 5 minut nato jih premažemo s polovico preliva. Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga v celoti prelijemo s preostankom preliva.