Cmoki iz prest s smetanovim porom

Cmoki iz prest s smetanovim porom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 45 min

Sestavine

4 število porcij
    • 4   presta Alpenfest
    • 200   ml mleko
    • 1   čebula
    • 36   g maslo
    • 60   g slanina Alpenfest
    • 2   jajca
    •   peteršilj
    •   sol
    •   poper
  • Za smetanov por

    • 600   g por
    • 72   g maslo
    • 400   ml jušna osnova
    • 200   g smetana za stepanje
    • 24   g gorčica Alpenfest
    •   limonina lupina
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Preste od prejšnjega dne narežite na tanke rezine. Segrejte mleko, jih prelijte in namakajte približno 30minut, vmes jih enkrat obrnite. Čebulo olupite, narežite na drobne kocke in na vročem maslu pražite približno 3minute, da postekleni. Slanino narežite na drobne kocke, sir olupite in naribajte.

    Čebulo, slanino in sir, zmešane z jajci in peteršiljem, dodajte prestam in dobro pregnetite. Začinite s soljo in poprom. Masa naj počiva približno 5minut. Zavrite veliko količino slane vode. Iz mase oblikujte 8cmokov in jih na majhnem ognju kuhajte (voda naj samo rahlo vre) 15minut, enkrat obrnite.

    Medtem očistite por in ga narežite na kolobarje. Na vročem maslu ga med mešanjem dušite 2minuti. Poprašite z moko in na hitro prepražite. Zalijte z osnovo in smetano, zavrite in na zmernem ognju kuhajte približno 5minut. Začinite z gorčico, limonino lupino, soljo in poprom.

    Cmoke dobro odcedite in postrezite s smetanovim porom.

    Namig: Recept je zelo primeren, da porabite ostanke prest, seveda pa lahko cmoke pripravite tudi iz 300g prest od prejšnjega dne (iz pekarne).