Čokoladne kocke s kokosom

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Čokoladne kocke s kokosom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Čokoladni biskvit

    • 200   g moka
    • 1   žlička pecilni prašek
    • 0,5   žličk soda bikarbona
    • 0,75   žličk sol
    • 110   g temna čokolada
    • 100   ml kava
    • 25   g kakav
    • 100   g kefir
    • 1,5   žličk vanilijev ekstrat
    • 115   g maslo
    • 135   g sladkor
    • 135   g rjavi sladkor
    • 40   g kokosovo olje
    • 2   jajca
  • Kokosov nadev

    • 280   ml kokosov napitek
    • 270   g bela čokolada
    • 200   g kokos
  • Čokoladni preliv

    • 160   g jedilna čokolada
    • 1   žlica kokosovo olje

Priprava

    Priprava čokoladnega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pravokoten pekač 20 x 30 cm. Pekač premažemo z maslo ali oljem in dno obložimo s papirjem za peko.

  2. V manjšo skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Premešamo in pustimo ob strani.

  3. Temno čokolado nalomimo na manjše koščke in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.

  4. K stopljeni čokoladi prilijemo še rahlo toplo kavo, temen kakav in kefir. Dobro premešamo in pustimo ob strani.

  5. V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature, rjavi sladkor, beli sladkor in olje. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut pri višji hitrosti, da dobimo svetlo in puhasto maso.

  6. K masleni masi postopoma dodamo 2 jajci. Ko je prvo jajce vmešano, dodamo še drugega. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno maso.

  7. Sedaj k masleni masi izmenično dodajamo suhe in čokoladne sestavine. Med mešanjem večkrat postrgamo stranice mešalnika, da res enakomerno zmešamo vse sestavine. Ko imamo enotno obarvano maso za biskvit prenehamo z mešanjem.

  8. Maso za biskvit prelijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razmažemo.

  9. Čokoladni biskvit pečemo 30-35 minut pri 175 °C, na sredini in brez ventilacije. Pečenost biskvita preverimo z zabodom zobotrebca v sredino biskvita. Če pride ven čist je biskvit pečen.

  10. Biskvit ohladimo do sobne temperature. Vmes pripravimo kokosov nadev.

  11. Priprava kokosovega nadeva:

  12. Kokosovo moko stresemo v veliko ponev ali lonec in jo pražimo do svetlo karamelne barve. Pražimo pri nižjem srednjem ognju za lažjo kontrolo, vmes večkrat premešamo.

  13. V lonec nalijemo kokosovo mleko in ga segrejemo do vretja.

  14. V vroče kokosovo mleko stresemo nalomljeno belo čokolado in mešamo toliko časa, da se celotna čokolada stopi.

  15. K čokoladi primešamo popražen kokos in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.

  16. Kokosov nadev enakomerno razmažemo po čokoladnem biskvitu.

  17. Pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za 4 ure ali čez noč, da se popolnoma ohladi.

  18. Čokolado za preliv stopimo skupaj s kokosovim oljem nad vodno kopeljo in vse skupaj prelijemo povrh peciva.

  19. Počakamo, da se čokolada ohladi, razrežemo in postrežemo.