Priprava čokoladnega biskvita:
Čokoladne kocke s kokosom
Sestavine
-
Čokoladni biskvit
- 200 g moka
- 1 žlička pecilni prašek
- 0,5 žličk soda bikarbona
- 0,75 žličk sol
- 110 g temna čokolada
- 100 ml kava
- 25 g kakav
- 100 g kefir
- 1,5 žličk vanilijev ekstrat
- 115 g maslo
- 135 g sladkor
- 135 g rjavi sladkor
- 40 g kokosovo olje
- 2 jajca
-
Kokosov nadev
- 280 ml kokosov napitek
- 270 g bela čokolada
- 200 g kokos
-
Čokoladni preliv
- 160 g jedilna čokolada
- 1 žlica kokosovo olje
Priprava
Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pravokoten pekač 20 x 30 cm. Pekač premažemo z maslo ali oljem in dno obložimo s papirjem za peko.
V manjšo skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Premešamo in pustimo ob strani.
Temno čokolado nalomimo na manjše koščke in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
K stopljeni čokoladi prilijemo še rahlo toplo kavo, temen kakav in kefir. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature, rjavi sladkor, beli sladkor in olje. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut pri višji hitrosti, da dobimo svetlo in puhasto maso.
K masleni masi postopoma dodamo 2 jajci. Ko je prvo jajce vmešano, dodamo še drugega. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno maso.
Sedaj k masleni masi izmenično dodajamo suhe in čokoladne sestavine. Med mešanjem večkrat postrgamo stranice mešalnika, da res enakomerno zmešamo vse sestavine. Ko imamo enotno obarvano maso za biskvit prenehamo z mešanjem.
Maso za biskvit prelijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razmažemo.
Čokoladni biskvit pečemo 30-35 minut pri 175 °C, na sredini in brez ventilacije. Pečenost biskvita preverimo z zabodom zobotrebca v sredino biskvita. Če pride ven čist je biskvit pečen.
Biskvit ohladimo do sobne temperature. Vmes pripravimo kokosov nadev.
Kokosovo moko stresemo v veliko ponev ali lonec in jo pražimo do svetlo karamelne barve. Pražimo pri nižjem srednjem ognju za lažjo kontrolo, vmes večkrat premešamo.
V lonec nalijemo kokosovo mleko in ga segrejemo do vretja.
V vroče kokosovo mleko stresemo nalomljeno belo čokolado in mešamo toliko časa, da se celotna čokolada stopi.
K čokoladi primešamo popražen kokos in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Kokosov nadev enakomerno razmažemo po čokoladnem biskvitu.
Pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za 4 ure ali čez noč, da se popolnoma ohladi.
Čokolado za preliv stopimo skupaj s kokosovim oljem nad vodno kopeljo in vse skupaj prelijemo povrh peciva.
Počakamo, da se čokolada ohladi, razrežemo in postrežemo.
Priprava kokosovega nadeva: