Čokoladne rezine s kokosom in jagodami

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Čokoladne rezine s kokosom in jagodami
TežavnostSrednje
Priprava1:10 h

Priprava

    Priprava čokoladnega ganaša:

  1. 1. Lističa želatine namočimo v hladno vodo in pustimo stati dobrih 5 minut. 2. Vmes v večji vrč stresemo temno čokolado in v loncu pričnemo segrevati 300 ml smetane za stepanje. Segrejemo jo skoraj do vretja. 3. Namočeno želatino dobro ožamemo in jo stopimo v vroči smetani. Premešamo in prelijemo čez drobljeno temno čokolado. 4. Čokolado in smetano pustimo stati dve minuti, nato pa premešamo, da se čokolada popolnoma stopi. Na koncu premešamo še s paličnim mešalnikom. 5. Prilijemo še 200 ml hladne smetane in ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. 6. Pokrijemo s folijo za živila tako, da se ta dotika površine ganaša in prestavimo v hladilnik za 6 ur ali še bolje čez noč.

  2. Priprava kokosovega dacquoise biskvita:

  3. 1. Kokosovo in mandljevo moko stresemo neposredno na pekač velikosti 30x40 cm. Premešamo, enakomerno razporedimo in prestavimo v ogreto pečico na 180 °C. 2. Pečemo približno 8 minut, odstranimo iz pečice in prestavimo v skledo, da se ohladi. 3. V skledo mešalnika dodamo 4 beljake sobne temperature in pričnemo stepati. Ko se beljaki pričnejo peniti pričnemo postopoma vmešavati 150 g sladkorja v prahu. Vmes ves čas stepamo. Dodamo še sol, mandljevo aromo in stepemo do mehkih vrhov. Odstavimo. 4. K ohlajenim madljem in kokosu primešamo 50 g sladkorja v prahu in koruzni škrob, dobro premešamo. To mešanico v dveh korakih nežno vmešamo k meringi s pomočjo lopatke. 5. Vzamemo žlico mešanice, jo prestavimo v ločeno skodelico in ji prilijemo stopljeno maslo. Vse skupaj premešamo, da se lepo poveže in to vmešamo nazaj k celotni masi za dacquoise. 6. Pekač obložimo s papirjem za peko, lahko uporabimo tudi silikonsko podlago za peko. Nanj enakomerno in po vsej površini razporedimo maso in površino posujemo še s sladkorjem v prahu. 7. Prestavimo v ogreto pečico. Pečemo pri 180 °C na sredini in brez ventilacije 18 do 20 minut. 8. Biskvit odstranimo iz pečice, ga s pomočjo pladnja obrnemo na glavo in odstranimo papir za peko. Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato pa ga s pomočjo nazobčanega noža narežemo na štiri enake dele dimenzij 30x10 cm.

  4. Priprava jagodnega želeja:

  5. 1. Zamrznjene jagode stresemo v lonec, jim dodamo sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Prestavimo na štedilnik in pričnemo kuhati na zmernem ognju. Kuhamo približno 20 minut, da jagode spustijo sok in se ta zgosti. Vmes večkrat premešamo. 2. Želatino namočimo v hladni vodi za vsaj 5 minut. 3. Jagode zmešamo v pire s pomočjo paličnega mešalnika in še v vroč jagodni pire vmešamo ožete in namočene lističe želatine. 4. Na koncu primešamo še na majhne kocke narezane sveže jagode in premešamo.

  6. Sestavljanje čokoladnih rezin s kokosom in jagodami:

  7. 1. Pekač dimenzij 30x11 cm obložimo z živilsko folijo tako, da ta visi čez robove pekača. Z njo si bomo pomagali odstraniti sladico iz pekača. 2. Ohlajeni ganaš stepemo s pomočjo ročnega mešalnika do mehkih vrhov, podobno kot smetano. 3. Pričnemo z zlaganjem sladice. Na dno pekača postavimo plast biskvita, čez razporedimo tretjino stepenega čokoladnega ganaša, nato dodamo tretjino jagodnega pireja in to ponovimo še dvakrat. Zlaganje zaključimo s plastjo biskvita. 4. Celoten pekač zavijemo s folijo za živila in prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč. 5. Ko je sladica dobro ohlajena, jo previdno vzamemo iz pekača in jo prekucnemo na glavo. 6. Nad vodno kopeljo stopimo 170 g temne čokolade skupaj z dvema žlicama olja. Premešamo in s tem prelijemo celotno sladico. Čokolado enakomerno razporedimo še s pomočjo paletnega noža ali žlice. 7. Povrh in ob straneh dekoriramo z mandljevim krokantom, lahko uporabimo tudi drobljene piškote ali kokosovo moko. Na koncu dodamo še rezine svežih jagod in postrežemo.