
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
skodelice
Jedilna čokolada Jedilna čokolada | 400 g g |
bananina krema
Zrele banane Zrele banane | 4 | |
Jogurt Jogurt | 2 dl dl | |
Mleko Mleko | 1 dl dl | |
Sladka smetana Sladka smetana | 2 dl dl | |
Lističi želatine Lističi želatine | 6 | |
Med Med | 110 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listČokoladne skodelice z bananino kremo
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Jedilno čokolado nalomimo na koščke. V lonec natočimo vodo, nato pa nad vodo položimo skledo, odporno proti toploti. Pazimo, da se voda sklede ne dotika. Lonec skupaj s skledo postavimo na štedilnik in počakamo, da se voda segreje, čokolada pa stopi. Vmes ves čas mešamo.
Medtem pripravimo vodne balončke, tako da jih do ene četrtine napolnimo z vodo. Ko se čokolada raztopi, skledo s čokolado postavimo na podstavek in počakamo štiri minute, da se čokolada malo ohladi. Nato previdno primemo balonček in ga do polovice potopimo v čokolado, nato pa postavimo na papir za peko in počakamo, da se čokolada strdi. Ko je trdna, nad lijakom previdno počimo balonček in skodelica je narejena.
Banane olupimo in v skledi zmečkamo z vilicami. Želatino namočimo v mrzlo vodo, da nabrekne. Jogurt, sladko smetano, med, mleko in banane na nižji temperaturi segrejemo v kozici na štedilniku. Ko se zmes segreje, vanjo dobro vmešamo želatino. Kozico postavimo na pult in počakamo, da se zmes ohladi in strdi.
Z bananino kremo napolnimo čokoladne skodelice in jih pokapamo z medom in/ali okrasimo s čokoladnimi ostružki.
KAKO OHRANIMO BANANE RUMENE? Če v kremi ne uporabimo vseh banan, lahko preostalim podaljšamo obstojnost tako, da jim okrog pecljev tesno ovijemo prozorno ali alu folijo za živila in jih prihranimo za kakšen dan kasneje.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje.
Fotografija: Barbara Kvas