Jedilno čokolado nalomimo na koščke. V lonec natočimo vodo, nato pa nad vodo položimo skledo, odporno proti toploti. Pazimo, da se voda sklede ne dotika. Lonec skupaj s skledo postavimo na štedilnik in počakamo, da se voda segreje, čokolada pa stopi. Vmes ves čas mešamo.
Čokoladne skodelice z bananino kremo
Sestavine
-
skodelice
- 400 g jedilna čokolada
-
bananina krema
- 4 zrele banane
- 2 dl jogurt
- 1 dl mleko
- 2 dl sladka smetana
- 6 lističi želatine
- 110 g med
Priprava
Medtem pripravimo vodne balončke, tako da jih do ene četrtine napolnimo z vodo. Ko se čokolada raztopi, skledo s čokolado postavimo na podstavek in počakamo štiri minute, da se čokolada malo ohladi. Nato previdno primemo balonček in ga do polovice potopimo v čokolado, nato pa postavimo na papir za peko in počakamo, da se čokolada strdi. Ko je trdna, nad lijakom previdno počimo balonček in skodelica je narejena.
Banane olupimo in v skledi zmečkamo z vilicami. Želatino namočimo v mrzlo vodo, da nabrekne. Jogurt, sladko smetano, med, mleko in banane na nižji temperaturi segrejemo v kozici na štedilniku. Ko se zmes segreje, vanjo dobro vmešamo želatino. Kozico postavimo na pult in počakamo, da se zmes ohladi in strdi.
Z bananino kremo napolnimo čokoladne skodelice in jih pokapamo z medom in/ali okrasimo s čokoladnimi ostružki.
KAKO OHRANIMO BANANE RUMENE? Če v kremi ne uporabimo vseh banan, lahko preostalim podaljšamo obstojnost tako, da jim okrog pecljev tesno ovijemo prozorno ali alu folijo za živila in jih prihranimo za kakšen dan kasneje.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje.
Fotografija: Barbara Kvas