Čokoladni kolač z bučkami

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Čokoladni kolač z bučkami
TežavnostSrednje
Priprava1:20 h

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pravokoten pekač (25 x 10 cm).

  2. Pekač premažemo z oljem in njegovo notranjost obložimo s papirjem za peko tako, da ob daljših stanicah papir visi čez rob.

  3. V večjo skledo presejemo moko, temen kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Dodamo instant kavo in sladkor. Suhe sestavine dobro premešamo.

  4. V ločeni skledi z metlico skupaj zmešamo jajca, olje in stopljeno maslo. Dodamo naribane bučke in premešamo.

  5. Tekoče sestavine prilijemo k suhim in premešamo z lopatko. Masa za kolač bo precej gosta.

  6. Pekanove orehe in temno čokolado grobo sesekljamo. Približno 20-30 g pekanovih orehov prihranimo za kasneje, preostalo količino in temno čokolado vmešamo v maso za kolač.

  7. Maso prelijemo v pekač in jo po potrebi enakomerno zgladimo in čez potreseno grobo sesekljane pekanove orehe.

  8. Kolač pečemo 50-60 minut pri 175 °C na sredini. Kolač je pečen, ko iz sredine izvlečemo zobotrebec z nekaj drobnimi drobtinami.

  9. Čokoladni kolač z bučkami ohladimo v pekaču in ga režemo šele ko je popolnoma hladen.

  10. Topel kolač se bo zaradi koščkov pekanovih orehov med rezanjem drobil zato ga prej dobro ohladimo. Hranimo ga na hladnem v zaprti posodi ali tesno zavitega v folijo. Tako se obdrži 3-4 dni. Kolač je najbolj okusen ko odstoji en dan.