Glavo cvetače očistimo in jo narežemo na manjše kose, ki jih zmeljemo v sekljalniku, da cvetača postane podobna kuskusu. Sesekljamo čebulo in česen. Na zmerni temperaturi segrejemo olje in popražimo čebulo, nato dodamo česen. Ko zadiši, dodamo cvetačo in vse skupaj pražimo še nekaj minut. Odstavimo.
Cvetačni kuskus z omako bolognese
Sestavine
-
cvetačni kuskus
- cvetača
- 4 ml olivno olje
- 1 čebula
- 1 strok česen
- začimbe
-
omaka bolognese
- 500 g mešano mleto meso
- korenje
- čebula
- bučke
- rdeča paprika
- 4 dl paradižnikova omaka
- 4 ml olivno olje
- začimbe
Priprava
Za omako bolognese potrebujemo sesekljano čebulo, na manjše koščke narezan korenček, bučko in rdečo papriko. Vse skupaj popražimo na olivnem olju. Dodamo mleto meso, po okusu začinimo, premešamo in pražimo še nekaj časa. Zalijemo z malo vode in pustimo, da se vse sestavine dušijo. Vmes večkrat premešamo. Nato mešanico zalijemo s paradižnikovo omako. Pustimo, da rahlo zavre in odstavimo.
Na krožnik nadevamo cvetačni kuskus in ga prelijemo z omako. Povrhu potresemo sir. Postrežemo skupaj s skledo sezonske solate. V pomladnih dneh lahko na travniku naberemo regrat.
Reciklirana kuharija:
Kuskus in omako bolognese, ki sta nam ostala, ohladimo in do naslednjega dne shranimo v hladilnik. Naslednji dan cvetačni kuskus preložimo v manjši pekač, prelijemo z omako, posipamo s sirom in postavimo v predhodno ogreto pečico na 180°C ter počakamo, ga se sir stopi in zapeče. Poleg serviramo tudi regratovo solato, ki smo je prejšnji dan nabrali preveč.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana.
Fotografija: Urška Fartelj