Cvrti vampi po ameriško s čebulnimi obročki na jurčkovem pireju z brusnicami

Cvrti vampi po ameriško s čebulnimi obročki na jurčkovem pireju z brusnicami image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
  • cvrti vampi in čebulni obročki

    • 500   g vampi
    • 2   dl mleko
    • 12   ml limonin sok
    • 100   g koruzna moka
    •   ščepec sol
    •   ščepec sladka paprika
    •   ščepec muškatni orešček
    •   ščepec česen v prahu
    •   poper
    •   olje za cvrtje
    • 200   g čebulni obročki
  • jurčkov pire

    • 800   g krompir
    • 100   g maslo
    • 2   jurčki
    • 1   dl mleko
    • 200   g sladka smetana
    •   sol
    •   solni cvet
  • serviranje

    • 1   jurčki
    • 17   g suhe brusnice
    • 3   g peteršilj

Priprava

    Cvrti vampi in čebulni obročki

    Vampe dobro operemo pod tekočo vodo in jih razrežemo na 2 do 3 cm dolge trakove. Osušimo s papirnato brisačo ali čisto kuhinjsko krpo. Narezane vampe stresemo v skledo in jih prelijemo z mlekom in limoninim sokom. Premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in vsaj za 3 ure shranimo v hladilniku.V večjo skledo presejemo koruzno moko in jo zmešamo s soljo, papriko, poprom, česnom v prahu in z muškatnim oreščkom.Vampe poberemo iz mleka in popivnamo odvečno tekočino. Z vseh strani jih povaljamo v začinjeni moki. Otresemo odvečno moko in postopoma polagamo v vroče olje. Enakomerno obračamo, da zlato porumenijo z vseh strani. Hrustljavo pečene s cedilom pobiramo iz olja in odlagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo. Po želji solimo.

    V istem olju, potem ko smo zaključili s cvrtjem vampov, postopoma ocvremo še čebulne obročke, da postanejo hrustljavi. Če nam je ostala moka od paniranja vampov, jih lahko predhodno pomokamo v njej.

    Jurčkov pire

    Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose ter skuhamo v slanem kropu. Jurčke očistimo in narežemo na rezine ter v ponvi na maslu popražimo z obeh strani. Začinimo s solnim cvetom in zmiksamo.Kuhan krompir odcedimo, prilijemo toplo mleko, dodamo smetano in maslo ter dobro pretlačimo ali še najbolje zmiksamo z mešalnikom, da dobimo kremno, homogeno zmes, dodamo omako iz jurčkov in ponovno premešamo.

    Serviranje

    Na tople servirne krožnike položimo cvrte trakove vampov in hrustljave čebulne obročke, poleg pa kremni jurčkov pire, ki ga potresemo z brusnicami. Okrasimo s tankimi rezinami svežega jurčka in po želji potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.