Dödöli, oviti v slanino

Dödöli, oviti v slanino image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
    • 0,5   kg krompirjev pire
    • 3   jajca
    • 200   g bela moka
    •   sol
    •   poper
    •   svinjska mast
    • 200   g skuta
    •   slanina
    •   čemaž
    •   drobtine
    •   maščoba
    •   regrat
    • 2   dl voda

Priprava

    Dödöle, prekmurske krompirjeve žgance, pripravimo iz ostanka pire krompirja. Pire krompir stresemo v kozico in pristavimo na štedilnik, na srednjo temperaturo. Dodamo vodo in moko. Maso stalno mešamo, da razbijemo grudice. Mešamo tako dolgo, dokler se ne zgosti. Pri nizki temperaturi maso mešamo še nekaj časa, da moka nabrekne. Ohlajeni masi dodamo pretlačeno skuto, naribana jajca, narezan čemaž, sol, poper in žvrkljano jajce. Nato testo dobro pregnetemo na deski. Potresemo ga z drobtinami, oblikujemo debelejše svaljke ter jih zavijemo v rezine slanine. Preden postrežemo, ovite svaljke opečemo na olju ali svinjski masti, lahko pa jih položimo v namaščen pekač in spečemo v pečici na 180 do 200 stopinjah Celzija. Postrežemo na regratovi solati.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na:https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili učenci iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci.

    Fotografija: Barbara Kvas