
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak | 4 | |
Mleko Mleko | 400 ml ml | |
Smetana za stepanje Smetana za stepanje | 200 ml ml | |
Sladkor Sladkor | 80 g g | |
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor | 2 vrečke vrečka | |
Vanilijev strok Vanilijev strok | ||
Marmelada
Marmelada (gozdni sadeži) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listDomač vanilijev sladoled z jagodičevjem
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava:
- V loncu zmešamo 400 ml mleka in 200 ml smetane za stepanje.
- Stroku vanilije odstranimo semena in jih skupaj s strokom dodamo v mešanico mleka in smetane. Segrejemo do vretja.
- Vmes vzamemo 4 rumenjake, jim dodamo 80 g sladkorja in dva zavojčka vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom stepamo dokler rumenjaki ne posvetlijo.
- Sedaj mleko in smetano odstavimo s štedilnika in postopoma vlijemo tretjino tekočine k rumenjakom. Vmes ves čas mešamo.
- S tem bomo temperirali rumenjake, če vroče mleko vlivamo preveč hitro nam lahko zakrknejo, zato bodimo previdni.
- Ko imamo rumenjake temperirane jih vlijemo nazaj v lonec s preostankom mleka in smetane. Vse skupaj segrevamo do 80 °C in vmes ves čas mešamo z metlico. V kolikor nimamo termometra kremo segrevamo toliko časa, da se prične rahlo gostiti.
- Kar smo pravkar naredili je angleška krema, ki je osnovna baza za sladolede. Vlijemo jo v ohlajen plitek pekač, pokrijemo s folijo za živila tako, da se ta neposredno stika s površino kreme in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
- Bazo za sladoled sedaj vlijemo v napravo za pripravo sladoleda. V našem primeru jo imamo dovolj za dve rundi sladoleda.
- V kolikor nimamo naprave za izdelavo sladoleda lahko bazo vlijemo v ohlajen velik in plitek pekač. Prestavimo ga v zamrzovalnik, vmes pa vsake pol ure do tričetrt ure vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z vilicami. S tem se bomo znebili kristalov v sladoledu. To ponavljamo dokler sladoled ni pripravljen.
- Ko imamo sladoled pripravljen ga polovico prestavimo v banjico, čez razporedimo marmelado in pokrijemo še s preostankom sladoleda. Prestavimo v zamrzovalnik, lahko si ga pa privoščimo kar takoj.
