Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem

Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • 4   jajčni rumenjak
  • 400   ml mleko
  • 200   ml smetana za stepanje
  • 80   g sladkor
  • 2   vrečke vanilijev sladkor
  •   vanilijev strok
  •   marmelada gozdni sadeži

Priprava

   

  Priprava:

 1. V loncu zmešamo 400 ml mleka in 200 ml smetane za stepanje.

 2. Stroku vanilije odstranimo semena in jih skupaj s strokom dodamo v mešanico mleka in smetane. Segrejemo do vretja.

 3. Vmes vzamemo 4 rumenjake, jim dodamo 80 g sladkorja in dva zavojčka vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom stepamo dokler rumenjaki ne posvetlijo.

 4. Sedaj mleko in smetano odstavimo s štedilnika in postopoma vlijemo tretjino tekočine k rumenjakom. Vmes ves čas mešamo.

 5. S tem bomo temperirali rumenjake, če vroče mleko vlivamo preveč hitro nam lahko zakrknejo, zato bodimo previdni.

 6. Ko imamo rumenjake temperirane jih vlijemo nazaj v lonec s preostankom mleka in smetane. Vse skupaj segrevamo do 80 °C in vmes ves čas mešamo z metlico. V kolikor nimamo termometra kremo segrevamo toliko časa, da se prične rahlo gostiti.

 7. Kar smo pravkar naredili je angleška krema, ki je osnovna baza za sladolede. Vlijemo jo v ohlajen plitek pekač, pokrijemo s folijo za živila tako, da se ta neposredno stika s površino kreme in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

 8. Bazo za sladoled sedaj vlijemo v napravo za pripravo sladoleda. V našem primeru jo imamo dovolj za dve rundi sladoleda.

 9. V kolikor nimamo naprave za izdelavo sladoleda lahko bazo vlijemo v ohlajen velik in plitek pekač. Prestavimo ga v zamrzovalnik, vmes pa vsake pol ure do tričetrt ure vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z vilicami. S tem se bomo znebili kristalov v sladoledu. To ponavljamo dokler sladoled ni pripravljen.

 10. Ko imamo sladoled pripravljen ga polovico prestavimo v banjico, čez razporedimo marmelado in pokrijemo še s preostankom sladoleda. Prestavimo v zamrzovalnik, lahko si ga pa privoščimo kar takoj.