Preprosto več za vas
Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak4
Mleko Mleko400 ml ml
Smetana za stepanje Smetana za stepanje200 ml ml
Sladkor Sladkor80 g g
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor2 vrečke vrečka
Vanilijev strok Vanilijev strok
Marmelada Marmelada
(gozdni sadeži)

Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(0)

Priprava

 

Priprava:

  1. V loncu zmešamo 400 ml mleka in 200 ml smetane za stepanje.
  2. Stroku vanilije odstranimo semena in jih skupaj s strokom dodamo v mešanico mleka in smetane. Segrejemo do vretja.
  3. Vmes vzamemo 4 rumenjake, jim dodamo 80 g sladkorja in dva zavojčka vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom stepamo dokler rumenjaki ne posvetlijo.
  4. Sedaj mleko in smetano odstavimo s štedilnika in postopoma vlijemo tretjino tekočine k rumenjakom. Vmes ves čas mešamo.
  5. S tem bomo temperirali rumenjake, če vroče mleko vlivamo preveč hitro nam lahko zakrknejo, zato bodimo previdni.
  6. Ko imamo rumenjake temperirane jih vlijemo nazaj v lonec s preostankom mleka in smetane. Vse skupaj segrevamo do 80 °C in vmes ves čas mešamo z metlico. V kolikor nimamo termometra kremo segrevamo toliko časa, da se prične rahlo gostiti.
  7. Kar smo pravkar naredili je angleška krema, ki je osnovna baza za sladolede. Vlijemo jo v ohlajen plitek pekač, pokrijemo s folijo za živila tako, da se ta neposredno stika s površino kreme in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
  8. Bazo za sladoled sedaj vlijemo v napravo za pripravo sladoleda. V našem primeru jo imamo dovolj za dve rundi sladoleda.
  9. V kolikor nimamo naprave za izdelavo sladoleda lahko bazo vlijemo v ohlajen velik in plitek pekač. Prestavimo ga v zamrzovalnik, vmes pa vsake pol ure do tričetrt ure vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z vilicami. S tem se bomo znebili kristalov v sladoledu. To ponavljamo dokler sladoled ni pripravljen.
  10. Ko imamo sladoled pripravljen ga polovico prestavimo v banjico, čez razporedimo marmelado in pokrijemo še s preostankom sladoleda. Prestavimo v zamrzovalnik, lahko si ga pa privoščimo kar takoj.