Domač vanilijev sladoled z jagodičevjem
Sestavine
-
- 4 jajčni rumenjak
- 400 ml mleko
- 200 ml smetana za stepanje
- 80 g sladkor
- 2 vrečke vanilijev sladkor
- vanilijev strok
- marmelada gozdni sadeži
Priprava
V loncu zmešamo 400 ml mleka in 200 ml smetane za stepanje.
Stroku vanilije odstranimo semena in jih skupaj s strokom dodamo v mešanico mleka in smetane. Segrejemo do vretja.
Vmes vzamemo 4 rumenjake, jim dodamo 80 g sladkorja in dva zavojčka vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom stepamo dokler rumenjaki ne posvetlijo.
Sedaj mleko in smetano odstavimo s štedilnika in postopoma vlijemo tretjino tekočine k rumenjakom. Vmes ves čas mešamo.
S tem bomo temperirali rumenjake, če vroče mleko vlivamo preveč hitro nam lahko zakrknejo, zato bodimo previdni.
Ko imamo rumenjake temperirane jih vlijemo nazaj v lonec s preostankom mleka in smetane. Vse skupaj segrevamo do 80 °C in vmes ves čas mešamo z metlico. V kolikor nimamo termometra kremo segrevamo toliko časa, da se prične rahlo gostiti.
Kar smo pravkar naredili je angleška krema, ki je osnovna baza za sladolede. Vlijemo jo v ohlajen plitek pekač, pokrijemo s folijo za živila tako, da se ta neposredno stika s površino kreme in prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Bazo za sladoled sedaj vlijemo v napravo za pripravo sladoleda. V našem primeru jo imamo dovolj za dve rundi sladoleda.
V kolikor nimamo naprave za izdelavo sladoleda lahko bazo vlijemo v ohlajen velik in plitek pekač. Prestavimo ga v zamrzovalnik, vmes pa vsake pol ure do tričetrt ure vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z vilicami. S tem se bomo znebili kristalov v sladoledu. To ponavljamo dokler sladoled ni pripravljen.
Ko imamo sladoled pripravljen ga polovico prestavimo v banjico, čez razporedimo marmelado in pokrijemo še s preostankom sladoleda. Prestavimo v zamrzovalnik, lahko si ga pa privoščimo kar takoj.
Priprava: