Domači njoki

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Domači njoki image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
    • 700   g krompir
    • 270   g pšenična moka
    • 50   g pšenični zdrob
    • 1   jajca
    • 12   g sol

Priprava

    Cel neolupljen krompir skuhamo v vreli vodi, ki smo ji dodali žličko soli. Še vročega olupimo. Pomagamo si z vilico, tako, da krompir nanjo nabodemo in z nožem krompir olupimo.Še topel krompir pretlačimo in dodamo ostale sestavine. Zgnetemo mehko testo. Testo razdelimo na 5-6 delov. Vsak del oblikujemo v dolg in za palec debel svaljek, ki ga narežemo na 1,5 cm široke njoke. Na njokih lahko naredimo razne odtise. Z vilico, z ustreznim lesenim pripomočkom...Njoke odlagamo na pult posipan z ostro moko, da se ne sprimejo.Tiste njoke, ki jih bomo zamrznili, odlagamo na pekač ali desko, ki ga prav tako posipamo z moko. Njoke zamrznemo s pekačem vred, nato pa zamrznjene shranimo v zip vrečko. Tako bodo zasedli veliko manj prostora v hladilniku. Če bi dali njoke takoj v zip vrečko, bi se zlepili skupaj.Njoke kuhamo v vreli slani vodi. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še kakšno minuto ali dve.