Družinska pohorska omleta

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Družinska pohorska omleta  image
Težavnost Srednje
Priprava 30 min
Kuhanje 15 min

Sestavine

12 rezini
    • 8   kosov jajce
    • 60   g sladkor
    • 120   g moka
    • 2   žličk limonina lupina
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 1   ščepec sol
    • 4   žlice borovničeva marmelada
    • 250   g borovnice ali drugo jagodičevje
    • 400   ml sladka smetana
    • 2   zavoj vanilijev sladkor
    •   sladkor za posip

Priprava

  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
    Rumenjake, sladkor in vanilijev ekstrakt stepamo z ročnim mešalnikom toliko časa, da rumenjaki posvetlijo. Postavimo na stran.
    V skledi mešalnika stepemo beljake v čvrst sneg.
    K rumenjakom primešamo moko, sol in limonino lupinico. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
    Primešamo še tretjino stepenih beljakov in dobro premešamo v enakomerno maso. Nato dodamo še preostanek beljakov in nežno vmešamo.
    Pladenj (40 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko in čez razmažemo biskvitno maso v obliki ovala.
    Prestavimo v ogreto pečico in pečemo 12-15 minut pri 200 °C, oziroma dokler omleta ni zlato rumene barve.
    Še topel biskvit posujemo s sladkorjem v prahu, nanj položimo papir za peko in ga prekucnemo iz pekača. Nato topel biskvit prepognemo po polovici, vmes pa postavimo valjar ali steklenico, da pomaga držati obliko omlete.
    Ohlajen biskvit razpremo in polovico premažemo z marmelado.
    Posujemo z borovnicami, robidami, brusnicami ali drugim jagodičevjem. Nekaj jagodičevja prihranimo.
    Čez sadje razporedimo stepeno smetano, povrh posujemo še nekaj borovnic in biskvit prepognemo nazaj, da dobimo omleto.
    Posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo še rob omlete s preostalimi borovnicami.
    Omleto razrežemo na 3-4 cm široke kose z nazobčanim nožem in postrežemo še svežo.