Preprosto več za vas
Fižolova juha s popečeno pečenico in polnozrnato polento

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Pečenica Pečenica400 g g
Rjavi fižol Rjavi fižol300 g g
Čebula Čebula1
Olje Olje
Koruzni zdrob Koruzni zdrob200 g g
Jušna osnova Jušna osnova1 dl dl
Zelena Zelena
Peteršilj Peteršilj
Česen Česen1
Korenje Korenje1
Paprika Paprika1
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga4 ml ml
Lovorov list Lovorov list
Sol Sol
Poper Poper
Kis Kis
Belo vino Belo vino

Fižolova juha s popečeno pečenico in polnozrnato polento

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(2)

Priprava

Polento pripravimo že prej, saj mora biti primerna za rezanje. V slan krop (vode naj bo 2,5-krat več kot zdroba) prilijemo malo olja za mehkobo, nato pa med mešanjem vsujemo zdrob. Kuhamo 30 minut, vmes pogosto premešamo. Ko je polenta kuhana, jo stresemo na desko in ohlajeno razrežemo na kocke.

Fižol preberemo in operemo ter namočimo v hladni vodi (10 do 12 ur). Čez noč namočen fižol odcedimo ter v čisti vodi, ki smo ji dodali lovorjev list in ščepec soli, skuhamo do mehkega. Lovorjev list odstranimo in kuhan fižol pretlačimo s tlačilko za pire krompir ali spasiramo s paličnim mešalnikom.

Polovici pečenic odstranimo ovoj in maso s prsti razdrobimo na manjše dele. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, korenček operemo, nastrgamo ali narežemo na majhne kocke (brunoise), papriko prepolovimo, odstranimo semena in narežemo na kocke.

Medtem ko se fižol kuha, v ponvi segrejemo maščobo ter na njej popražimo čebulo in česen, ki smo mu odstranili kalček. Dodamo natrgane kose mase pečenic in pražimo še 3 minute. Dodamo korenček, papriko, paradižnikovo mezgo in zalijemo z jušno osnovo. Dušimo še nekaj minut in potem stresemo v posodo s pretlačenim fižolom. Premešamo in kuhamo še 10 minut. Po potrebi solimo in popramo.

Drugo polovico pečenic najprej 15 minut kuhamo v mešanici vode in belega vina, lahko jih nekajkrat prebodemo z vilicami, nato jih poberemo iz posode, razrežemo na kolobarje ter popečemo na lastni maščobi in belem vinu, ki ga predhodno povremo, da alkohol izhlapi.

Peteršilj in stebelno zeleno operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Kose polente popečemo na maščobi, kjer smo predhodno popekli kolobarje pečenic.