Francoska čebulna juha

Francoska čebulna juha image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

2 število porcij
    • 700   g čebula
    • 40   g maslo
    • 4   kosov kruh
    • 1   česen
    • 80   g sir
    • 1   dl belo vino
    • 0,8   l jušna osnova
    •   timijan
    •   lovorov list
    • 4   ml kis
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Čebulo (najbolje bo, da uporabiš mešanico rjave in rdeče čebule, šalotko in por) olupi in nareži na rezinice. Por nareži na kolute. Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo. Dobro premešaj in pokrij s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhaj 15 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešaj. Potem kuhaj še 15 minut odkrito, da se čebula še bolj zmehča in da postane lepe zlate barve. Vmes večkrat premešaj in če se čebula prijema dna posode, dodaj še žlico vode. Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še 3 vejice timijana in lovojev list ter zalij z jušno osnovo ter kuhaj odkrito še 20 minut. Juho potem poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo vlij kis, premešaj in kuhaj še 2 minuti. Juho serviraj v posodico. Koščke kruha podrgni s prepolovljenim strokom česna, namaži z maslom in položi na juho. Na vrh potresi nariban sir in peci približno 5 minut v pečici, ogreti na 250°C (funkcija žar). Juho previdno vzemi iz pečice in postrezi.

    Nasvet: Juho lahko postrežeš tudi brez kruhka s sirom. Juho v pečici peci toliko časa, da se sir stopi in že malenkost porjavi. Če nimaš svežega timijana, uporabi suhega (1/2 žličke). Juhe ni treba karamelizirati do temne rjave barve, saj potem postane grenka - do zlate barve je ravno prav.