
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Čebula Čebula | 700 g g | ||
Maslo Maslo | 40 g g | ||
Kruh Kruh | 4 kosov kos | ||
Česen Česen | 1 | ||
Sir Sir | 80 g g | ||
Belo vino Belo vino | 1 dl dl | ||
Jušna osnova Jušna osnova | 0,8 l l | ||
Timijan Timijan | |||
Lovorov list Lovorov list | |||
Kis Kis | 4 ml ml | ||
Sol Sol | |||
Poper Poper |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamFrancoska čebulna juha
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Čebulo (najbolje bo, da uporabiš mešanico rjave in rdeče čebule, šalotko in por) olupi in nareži na rezinice. Por nareži na kolute. Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo. Dobro premešaj in pokrij s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhaj 15 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešaj. Potem kuhaj še 15 minut odkrito, da se čebula še bolj zmehča in da postane lepe zlate barve. Vmes večkrat premešaj in če se čebula prijema dna posode, dodaj še žlico vode. Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še 3 vejice timijana in lovojev list ter zalij z jušno osnovo ter kuhaj odkrito še 20 minut. Juho potem poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo vlij kis, premešaj in kuhaj še 2 minuti. Juho serviraj v posodico. Koščke kruha podrgni s prepolovljenim strokom česna, namaži z maslom in položi na juho. Na vrh potresi nariban sir in peci približno 5 minut v pečici, ogreti na 250°C (funkcija žar). Juho previdno vzemi iz pečice in postrezi.
Nasvet: Juho lahko postrežeš tudi brez kruhka s sirom. Juho v pečici peci toliko časa, da se sir stopi in že malenkost porjavi. Če nimaš svežega timijana, uporabi suhega (1/2 žličke). Juhe ni treba karamelizirati do temne rjave barve, saj potem postane grenka - do zlate barve je ravno prav.