Preprosto več za vas
Francoska čebulna juha

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Čebula Čebula700 g g
Maslo Maslo40 g g
Kruh Kruh4 kosov kos
Česen Česen1
Sir Sir80 g g
Belo vino Belo vino1 dl dl
Jušna osnova Jušna osnova0,8 l l
Timijan Timijan
Lovorov list Lovorov list
Kis Kis4 ml ml
Sol Sol
Poper Poper

Francoska čebulna juha

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(1)

Priprava

Čebulo (najbolje bo, da uporabiš mešanico rjave in rdeče čebule, šalotko in por) olupi in nareži na rezinice. Por nareži na kolute. Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo. Dobro premešaj in pokrij s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhaj 15 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešaj. Potem kuhaj še 15 minut odkrito, da se čebula še bolj zmehča in da postane lepe zlate barve. Vmes večkrat premešaj in če se čebula prijema dna posode, dodaj še žlico vode. Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še 3 vejice timijana in lovojev list ter zalij z jušno osnovo ter kuhaj odkrito še 20 minut. Juho potem poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo vlij kis, premešaj in kuhaj še 2 minuti. Juho serviraj v posodico. Koščke kruha podrgni s prepolovljenim strokom česna, namaži z maslom in položi na juho. Na vrh potresi nariban sir in peci približno 5 minut v pečici, ogreti na 250°C (funkcija žar). Juho previdno vzemi iz pečice in postrezi.

Nasvet: Juho lahko postrežeš tudi brez kruhka s sirom. Juho v pečici peci toliko časa, da se sir stopi in že malenkost porjavi. Če nimaš svežega timijana, uporabi suhega (1/2 žličke). Juhe ni treba karamelizirati do temne rjave barve, saj potem postane grenka - do zlate barve je ravno prav.