Govedina v zelenjavni omaki s krompirjevimi njoki

Govedina v zelenjavni omaki s krompirjevimi njoki image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • govedina v zelenjavni omaki

    • 4   ml olje
    •   čebula
    • 1   paprika
    • 1   por
    • 2   česen
    • 165   g zelenjava
    • 165   g meso iz juhe
    •   jušna osnova
    •   sol
    •   poper
  • njoki

    •   pire krompir
    • 16   g maslo
    • 1   jajca
    • 200   g pšenična moka
    •   sol

Priprava

    V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo narezano papriko in por. Na zmernem ognju dušimo toliko časa, da se zelenjava začne pražiti. Dodamo česen, narezano jušno zelenjavo in goveje meso. Zalijemo z malo jušne osnove, posolimo in popopramo po okusu. Omako pokrito še malo pokuhamo.

    V pire krompir (potrebujemo eno veliko pest pire krompirja) damo stopljeno maslo in jajce, dosolimo po okusu. Sestavine zgnetemo z roko, in če je masa bolj redka, ji dodajamo moko. Ko dobimo gladko zmes, na pomokani deski oblikujemo dolge kače testa in jih z nožem narežemo, da dobimo svaljke. Malo jih še oblikujemo in shranimo na desko. Medtem v večji posodi zavremo vodo in jo osolimo. Ko voda zavre, vanjo polagamo svaljke. Kuhamo jih nekaj minut in jih nato odcedimo na cedilu.

    Njoke postrežemo z govedino z zelenjavo v omaki.

    MANJ MOKE ZA BOLJ RAHLE NJOKE

    Manj moke uporabimo pri pripravi njokov, bolj bodo rahli. A manj moke želimo uporabiti, bolj suh mora biti krompir. Osušimo ga lahko tako, da ga stresemo v pekač in za nekaj minut potisnemo v pečico.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili učenci Osnovne šole Dobrepolje.

    Fotografija: Barbara Kvas