Čebulo (in šalotko za paradižnikovo omako) očistimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo in sesekljamo. Kostanj nadrobimo. Jajce stepemo. Peteršilj sesekljamo. Paradižnike operemo in narežemo na kocke. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Papriko operemo, prepolovimo, odstranimo semena in zrežemo na trakove. Bučko operemo in zrežemo na rezine. Rukolo operemo in osušimo.
Goveji hamburger z brusnicami v polnozrnati bombeti z domačo paradižnikovo omako
Sestavine
-
sestavine za burgerje
- 500 g mleto goveje meso
- 250 g masa za klobase
- 100 g sir
- 1 dl mleko
- 50 g kruh
- 20 g maslo
- 2 čebula
- 100 g gobe
- 10 g kostanj olupljen in pečen
- 25 g suhe brusnice
- 100 ml kisla smetana
- 1 jajca
- peteršilj
- olje za cvrtje
- solni cvet
- poper
- rukola
- 8 bombetka polnozrnata
-
domača paradižnikova omaka
- 5 paradižnik
- 2 šalotka
- 1 paprika
- 1 bučke
- 50 ml sončnično olje
- 1 česen
- timijan
- 12 ml vinski kis
- ščepec sladkor
- solni cvet
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 140 stopinj Celzija.
V skledi zmešamo kocke paradižnika, trakove paprike, sesekljani šalotki, rezine bučke, strt česen, timijan, kis, sladkor, sončnično olje. Popramo in solimo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo sestavine iz sklede.Pečemo 180 minut.
Vzamemo iz pečice in sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pa precedimo skozi sito in omako shranimo do serviranja.
V segreto mleko dodamo kocke belega kruha in pustimo, da se namočijo.
V ponvi stopimo maslo in dušimo sesekljano čebulo, da se zmehča in malo zarumeni. Dodamo sesekljane gobe in dušimo še tri do pet minut. V večji posodi zmešamo z namočenimi kockami kruha, sesekljanim peteršiljem, mletim mesom, polnilom za klobase, stepenim jajcem, brusnicami, smetano, kostanjem. Solimo in popramo.
Iz mesne mase oblikujemo pleskavice, jih postavimo na papir za peko in shranimo v hladilniku, da se strdijo.
V posodi za cvrtje segrejemo olje in v njem ocvremo pleskavice z obeh strani, da nastane hrustljava skorjica. Odlagamo jih na pekač, obdan s papirjem za peko.Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač s pleskavicami postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut.
Polnozrnate bombete (s sezamom) ali kruh za hamburgerje prerežemo na pol in na hitro popečemo z obeh strani v ponvi brez maščobe.
Popečeno stran kruha pokapamo s paradižnikovo omako, obložimo z rukolo, dodamo govejo pleskavico, rezino sira in pokrijemo z drugo polovico kruha. Zraven ponudimo domačo paradižnikovo omako. K hamburgerju se prileže dobro ohlajen kozarec piva.Nasvet: paradižnikovo omako lahko pripravimo tudi vnaprej in shranimo v hladilniku. Hamburger lahko obložimo tudi s poljubno zelenjavo, majonezo, kečapom …