
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Šparglji Šparglji | 700 g g | |
Parmezan Parmezan | 45 g g | |
Drobtine Drobtine | 10 g g | |
Limonina lupina Limonina lupina | ||
Maslo Maslo | 18 g g | |
Sol Sol | ||
Poper Poper |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listGratinirani šparglji s parmezanom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
- Šparglje operemo in očistimo (odrežemo spodnji oleseneli del, spodnjo polovico stebel olupimo z lupilcem za krompir).
- Pečico nastavimo na 220°C, funkcija žar (da greje od zgoraj).
- Zavremo velik lonec vode, dodamo ščepec soli.
- Šparglje blanširamo; kuhamo jih 5-6 minut, da malo omehčajo, a ostanejo čvrsti.
- Šparglje poberemo iz posode in jih za 2 minuti nemudoma potopimo v ledeno mrzlo vodo ter jih nato dobro odcedimo.
- Nizko ognjevarno posodo (pekač) namažemo z maslom in vanjo zložimo šparglje.
- V manjši skledi zmešamo sveže nariban parmezan, drobtine, naribano limonino lupinico (uporabimo bio limono, ki jo prej dobro operemo)
- V manjši ponvi stopimo maslo.
- Šparglje po steblih pokapamo z maslom in posujemo z mešanico drobtin, parmezana in limonine lupinice (vršičke pustimo naravne)
- Posodo za približno 3 minute postavimo v segreto pečico, da šparglje zlato rumeno gratiniramo (zapečemo).
- Postrežemo jih takoj, z veliko skledo zelene solate.
Nasvet:
- Gratinirane šparglje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k pečenemu mesu oziroma perutnini. Postrežemo jih v posodi, v kateri smo jih gratinirali.
- Del masla lahko nadomestimo z ekstra deviškim olivnim oljem.
- Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorjica, ki jed ščiti pred sušenjem in ji da lepšpi videz.