Šparglje operemo in očistimo (odrežemo spodnji oleseneli del, spodnjo polovico stebel olupimo z lupilcem za krompir).
Gratinirani šparglji s parmezanom
Sestavine
-
- 700 g šparglji
- 45 g parmezan
- 10 g drobtine
- limonina lupina
- 18 g maslo
- sol
- poper
Priprava
Pečico nastavimo na 220°C, funkcija žar (da greje od zgoraj).
Zavremo velik lonec vode, dodamo ščepec soli.
Šparglje blanširamo; kuhamo jih 5-6 minut, da malo omehčajo, a ostanejo čvrsti.
Šparglje poberemo iz posode in jih za 2 minuti nemudoma potopimo v ledeno mrzlo vodo ter jih nato dobro odcedimo.
Nizko ognjevarno posodo (pekač) namažemo z maslom in vanjo zložimo šparglje.
V manjši skledi zmešamo sveže nariban parmezan, drobtine, naribano limonino lupinico (uporabimo bio limono, ki jo prej dobro operemo)
V manjši ponvi stopimo maslo.
Šparglje po steblih pokapamo z maslom in posujemo z mešanico drobtin, parmezana in limonine lupinice (vršičke pustimo naravne)
Posodo za približno 3 minute postavimo v segreto pečico, da šparglje zlato rumeno gratiniramo (zapečemo).
Postrežemo jih takoj, z veliko skledo zelene solate.
Nasvet:
Gratinirane šparglje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k pečenemu mesu oziroma perutnini. Postrežemo jih v posodi, v kateri smo jih gratinirali.
Del masla lahko nadomestimo z ekstra deviškim olivnim oljem.
Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorjica, ki jed ščiti pred sušenjem in ji da lepšpi videz.