Preprosto več za vas
Gratinirani šparglji s parmezanom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Šparglji Šparglji700 g g
Parmezan Parmezan45 g g
Drobtine Drobtine10 g g
Limonina lupina Limonina lupina
Maslo Maslo18 g g
Sol Sol
Poper Poper

Gratinirani šparglji s parmezanom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

30 min
(8)

Priprava

  • Šparglje operemo in očistimo (odrežemo spodnji oleseneli del, spodnjo polovico stebel olupimo z lupilcem za krompir).
  • Pečico nastavimo na 220°C, funkcija žar (da greje od zgoraj).
  • Zavremo velik lonec vode, dodamo ščepec soli.
  • Šparglje blanširamo; kuhamo jih 5-6 minut, da malo omehčajo, a ostanejo čvrsti.
  • Šparglje poberemo iz posode in jih za 2 minuti nemudoma potopimo v ledeno mrzlo vodo ter jih nato dobro odcedimo.
  • Nizko ognjevarno posodo (pekač) namažemo z maslom in vanjo zložimo šparglje.
  • V manjši skledi zmešamo sveže nariban parmezan, drobtine, naribano limonino lupinico (uporabimo bio limono, ki jo prej dobro operemo)
  • V manjši ponvi stopimo maslo.
  • Šparglje po steblih pokapamo z maslom in posujemo z mešanico drobtin, parmezana in limonine lupinice (vršičke pustimo naravne)
  • Posodo za približno 3 minute postavimo v segreto pečico, da šparglje zlato rumeno gratiniramo (zapečemo).
  • Postrežemo jih takoj, z veliko skledo zelene solate.

Nasvet:

  • Gratinirane šparglje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k pečenemu mesu oziroma perutnini. Postrežemo jih v posodi, v kateri smo jih gratinirali.
  • Del masla lahko nadomestimo z ekstra deviškim olivnim oljem.
  • Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorjica, ki jed ščiti pred sušenjem in ji da lepšpi videz.