Gratinirani šparglji s parmezanom

Gratinirani šparglji s parmezanom image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

1 število pekačev
    • 700   g šparglji
    • 45   g parmezan
    • 10   g drobtine
    •   limonina lupina
    • 18   g maslo
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Šparglje operemo in očistimo (odrežemo spodnji oleseneli del, spodnjo polovico stebel olupimo z lupilcem za krompir).

    Pečico nastavimo na 220°C, funkcija žar (da greje od zgoraj).

    Zavremo velik lonec vode, dodamo ščepec soli.

    Šparglje blanširamo; kuhamo jih 5-6 minut, da malo omehčajo, a ostanejo čvrsti.

    Šparglje poberemo iz posode in jih za 2 minuti nemudoma potopimo v ledeno mrzlo vodo ter jih nato dobro odcedimo.

    Nizko ognjevarno posodo (pekač) namažemo z maslom in vanjo zložimo šparglje.

    V manjši skledi zmešamo sveže nariban parmezan, drobtine, naribano limonino lupinico (uporabimo bio limono, ki jo prej dobro operemo)

    V manjši ponvi stopimo maslo.

    Šparglje po steblih pokapamo z maslom in posujemo z mešanico drobtin, parmezana in limonine lupinice (vršičke pustimo naravne)

    Posodo za približno 3 minute postavimo v segreto pečico, da šparglje zlato rumeno gratiniramo (zapečemo).

    Postrežemo jih takoj, z veliko skledo zelene solate.

    Nasvet:

    Gratinirane šparglje lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k pečenemu mesu oziroma perutnini. Postrežemo jih v posodi, v kateri smo jih gratinirali.

    Del masla lahko nadomestimo z ekstra deviškim olivnim oljem.

    Med gratiniranjem se na jedi naredi zlato rumena skorjica, ki jed ščiti pred sušenjem in ji da lepšpi videz.