Grška pojedina

Grška pojedina image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

4 število porcij
    • 160   g bulgur
    • 1   jajčevec
    • 1   bučke
    • 1   paprika
    • 80   g češnjev paradižnik
    • 22   g črne olive
    •   meta
    •   feta sir
    •   olje
    •   sol
    •   poper
    •   origano
  • tzatziki

    • 1   kumara
    • 4   ml limonin sok
    • 48   ml grški jogurt
    •   meta
    •   sol
    •   poper
    • 1   česen

Priprava

    Bulgur skuhaj po navodilih na embalaži. Jajčevec, bučko in papriko nareži, posoli, popopraj, pokapaj z oljem, potresi s suhim origanom, premešaj in peci približno 30 minut na 200°C. Češnjevce nareži na polovičke. Kumaro olupi in naribaj. Pusti nekaj minut, da izpusti čim več vode, potem pa jo dobro ožemi. Dodaj sesekljano meto, sol, poper, česen, olje, limonin sok in premešaj. Poskusi in dodelaj. Na krožnik serviraj pripravljen bulgur, dodaj pečeno zelenjavo, češnjevce in olive. Dodaj še tzatziki in nadrobljeno feto, potem pa okrasi še s poprom, meto in po želji še z redkvicami. Celoten krožnik pokapaj z nekaj kapljicami limoninega soka in postrezi.

    Nasvet:Če mete nimaš, uporabi peteršilj. Česen za v tzatziki naribaj ali pa uporabi česen v prahu (približno ¼ žličke). Tzatziki nujno poskusi in dodelaj - več česna, popra ali soli - saj je količina sestavin odvisna od velikosti in sočnosti kumare. Poskušaj in dodelaj, dokler ne dobiš okusa, ki ti je všeč. Tzatziki lahko uporabiš tudi pri drugih jedeh - odlično se ujema s katerim koli pečenim mesom. Namesto bulgurja lahko uporabiš tudi kuskus ali pa kvinojo, lahko tudi riž.