Kvinojo stresi v cedilo in jo pod tekočo vodo dobro speri, da ne bo grenka. Stresi jo v kozico, prelij z vodo, pokrij in počakaj, da voda zavre - ko zavre, zmanjšaj temperaturo in kvinojo kuhaj pribl. 15 minut (vmes jo lahko premešaš in preveriš, če je voda povrela). Pusti, da se kvinoja malo ohladi.
Queenojina torta
Sestavine
-
- 200 g datlji
- 65 g ghee maslo
- 2 jajca
- 110 g med
- 1 vrečka vanilijev sladkor
- 35 g kakav v prahu
- 40 g brezglutenska moka
- 9 g pecilni prašek
- ščepec sol
- pesti neslane pistacije
-
Krema
- 200 ml sladka smetana
- 35 g mandljevo maslo
- 25 g konopljin med
Priprava
Dateljne za nekaj časa namoči v toplo vodo, da se zmehčajo. Vodo odlij in dateljne v multipraktiku zmelji na majhne koščke. Dodaj kuhano kvinojo in vse skupaj še enkrat dobro premešaj. Dodaj maslo Ghee, jajci, med, vanilijev sladkor, kakav v prahu, ščep soli in ponovno premešaj, da nastane enotna zmes (nekaj drobnih koščkov dateljnov lahko ostane). Na koncu v zmes ročno vmešaj še moko, pomešano s pecilnim praškom.
Pekač obloži s papirjem za peko in uporabi pršilo za namastitev pekačev. Zmes vlij v pekač in peci pribl. 25 minut na 180˙C. Pusti, da se biskvit popolnoma ohladi, medtem pa pripravi kremo.
V posodo za stepanje zlij sladko smetano in jo stepi (ne čisto do konca). Dodaj mandljevo maslo in konopljin med ter stepaj še nekaj sekund, da vse skupaj dobro premešaš. Zmes nadevaj v vrečko za dresiranje in jo razporedi po torti. Posuj s koščki nesoljenih pistacij.