Priprava piškotov:
Indijančki
Sestavine
-
Sestavine za piškote:
- 50 g sladkor
- 1 jajce
- 1,5 g pomarančna lupina
- pomarančni ekstrakt
- 60 g bela moka
- 20 g maslo
-
Sestavine za meringo:
- 150 g beljaki
- 300 g sladkor
- 1 vanilijev strok
-
Sestavine za čokoladni obliv:
- 250 g temna čokolada
- 24 ml olje
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.
V skledo damo jajce in sladkor ter ju stepamo približno 5 -7 minut. Masa se bo posvetlila, postala kremasta in povečala svoj volumen.
Primešamo pomarančno lupinico in pomarančno aromo.
Sedaj z lopatko postopoma primešamo presejano moko.
Dve žlici jajčne mase zmešamo s stopljenim maslom in primešamo nazaj k preostali piškotni masi.
Maso za piškote prestavimo v vrečko za brizganje in nabrizgamo okrogle piškote s premerom 4-5 cm.
Piškote pečemo 10 -12 minut pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.
Ko imajo piškoti rjavo zlat rob in in njegova površina s pritiskom prsta skoči nazaj, so piškoti pečeni. Pred uporabo jih ohladimo.
V lonec nalijemo vode za dva prsta višine in jo zavremo.
V skledo mešalnika vlijemo beljake in sladkor. Skledo položimo nad vodno kopel in pričnemo segrevati beljake, vmes neprestano mešamo, da beljaki ne zakrknejo. Segrevamo toliko časa, da dosežemo temperaturo 50 - 60 °C. Če nimamo termometra pri roki, lahko v beljake pomočimo konico prsta in če so beljaki na otip vroči ter ni zrn sladkorja, jih lahko odstavimo.
Segrete beljake stepamo z mešalnikom na najvišji hitrosti toliko časa, da se meringa ohladi in dobi čvrste vrhove, približno 10 minut.
Med stepanjem dodamo semena stroka vanilije ali 1 žličko vanilijevega ekstrakta.
Stepeno meringo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom (1 - 1,5 cm).
Na vsak piškot nabrizgamo tri enako velike kupčke meringe.
Nabrizgane piškote postavimo v hladilnik za dobro uro, da se meringa učvrsti.
V stekleno ali kovinsko skledo stresemo čokoladne kapljice ali nalomljeno temno čokolado.
Pripravimo vodno kopel in nanjo položimo skledo s čokolado. Med segrevanjem čokolado večkrat premešamo.
Ko je čokolada stopljena jo odstavimo in primešamo 2 žlici olja.
Ohlajene indijančke potopimo v čokolado in jih odložimo na rešetke ali papir za peko, da se odcedijo.
Oblite indijančke postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Priprava meringe:
Priprava čokoladnega obliva: