Indijančki

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Indijančki image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

8 kosa
  • Sestavine za piškote:

    • 50   g sladkor
    • 1   jajce
    • 1,5   g pomarančna lupina
    •   pomarančni ekstrakt
    • 60   g bela moka
    • 20   g maslo
  • Sestavine za meringo:

    • 150   g beljaki
    • 300   g sladkor
    • 1   vanilijev strok
  • Sestavine za čokoladni obliv:

    • 250   g temna čokolada
    • 24   ml olje

Priprava

    Priprava piškotov:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.

  2. V skledo damo jajce in sladkor ter ju stepamo približno 5 -7 minut. Masa se bo posvetlila, postala kremasta in povečala svoj volumen.

  3. Primešamo pomarančno lupinico in pomarančno aromo.

  4. Sedaj z lopatko postopoma primešamo presejano moko.

  5. Dve žlici jajčne mase zmešamo s stopljenim maslom in primešamo nazaj k preostali piškotni masi.

  6. Maso za piškote prestavimo v vrečko za brizganje in nabrizgamo okrogle piškote s premerom 4-5 cm.

  7. Piškote pečemo 10 -12 minut pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.

  8. Ko imajo piškoti rjavo zlat rob in in njegova površina s pritiskom prsta skoči nazaj, so piškoti pečeni. Pred uporabo jih ohladimo.

  9. Priprava meringe:

  10. V lonec nalijemo vode za dva prsta višine in jo zavremo.

  11. V skledo mešalnika vlijemo beljake in sladkor. Skledo položimo nad vodno kopel in pričnemo segrevati beljake, vmes neprestano mešamo, da beljaki ne zakrknejo. Segrevamo toliko časa, da dosežemo temperaturo 50 - 60 °C. Če nimamo termometra pri roki, lahko v beljake pomočimo konico prsta in če so beljaki na otip vroči ter ni zrn sladkorja, jih lahko odstavimo.

  12. Segrete beljake stepamo z mešalnikom na najvišji hitrosti toliko časa, da se meringa ohladi in dobi čvrste vrhove, približno 10 minut.

  13. Med stepanjem dodamo semena stroka vanilije ali 1 žličko vanilijevega ekstrakta.

  14. Stepeno meringo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom (1 - 1,5 cm).

  15. Na vsak piškot nabrizgamo tri enako velike kupčke meringe.

  16. Nabrizgane piškote postavimo v hladilnik za dobro uro, da se meringa učvrsti.

  17. Priprava čokoladnega obliva:

  18. V stekleno ali kovinsko skledo stresemo čokoladne kapljice ali nalomljeno temno čokolado.

  19. Pripravimo vodno kopel in nanjo položimo skledo s čokolado. Med segrevanjem čokolado večkrat premešamo.

  20. Ko je čokolada stopljena jo odstavimo in primešamo 2 žlici olja.

  21. Ohlajene indijančke potopimo v čokolado in jih odložimo na rešetke ali papir za peko, da se odcedijo.

  22. Oblite indijančke postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.