Preprosto več za vas
Jabolči cmoki in jabolčni sok

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Jabolka Jabolka550 g g
Jajca Jajca3
Pšenična moka Pšenična moka300 g g
Maslo Maslo50 g g
Sladkor Sladkor60 g g
Limonin sok Limonin sok

Jabolči cmoki in jabolčni sok

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(1)

Priprava

Jabolka olupimo in naribamo ter jih pokapamo z limoninim sokom. Pustimo jih v skledi vsaj pol ure, da oddajo svoj sok. Nato jih z roko dobro ožamemo in odcejen sok prestrežemo v steklenico. Sok shranimo v hladilniku. Ožetim jabolkom primešamo jajce, maslo, sladkor in moko. Vgnetemo testo iz katerega naredimo manjše cmoke. Cmoke kuhamo v sladkanem kropu toliko časa, da priplavajo na površje. Serviramo tople ali hladne. Prelijemo jih lahko še z medom ali sladkorjem v prahu. Zraven ponudimo tudi ohlajen jabolčni sok.

KAKO NAREDITI BOLJ ZDRAVE JABOLČNE CMOKE?

Znano je, da je bela pšenična moka najmanj zdrava vrsta moke, saj vsebuje kar do 80 odstotkov manj mineralov, antioksidantov in vitaminov. Namesto nje, lahko uporabite pirino moko. Po okusu je malce sladka, vsebuje veliko količino beljakovin in precej manj kalorij, kot navadna bela moka. Cmoke lahko poizkusite narediti tudi iz riževe moke, ki vsebuje veliko vitamina B in manj nasičenih maščob, če pa ste ljubitelji kokosa, lahko uporabite kokosovo moko.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili otroci Vrtca Antona Medveda Kamnik, enota Mojca.

Fotografija: Saša D. Škrjanec