
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Jabolka Jabolka | 550 g g | |
Jajca Jajca | 3 | |
Pšenična moka Pšenična moka | 300 g g | |
Maslo Maslo | 50 g g | |
Sladkor Sladkor | 60 g g | |
Limonin sok Limonin sok |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listJabolči cmoki in jabolčni sok
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Jabolka olupimo in naribamo ter jih pokapamo z limoninim sokom. Pustimo jih v skledi vsaj pol ure, da oddajo svoj sok. Nato jih z roko dobro ožamemo in odcejen sok prestrežemo v steklenico. Sok shranimo v hladilniku. Ožetim jabolkom primešamo jajce, maslo, sladkor in moko. Vgnetemo testo iz katerega naredimo manjše cmoke. Cmoke kuhamo v sladkanem kropu toliko časa, da priplavajo na površje. Serviramo tople ali hladne. Prelijemo jih lahko še z medom ali sladkorjem v prahu. Zraven ponudimo tudi ohlajen jabolčni sok.
KAKO NAREDITI BOLJ ZDRAVE JABOLČNE CMOKE?
Znano je, da je bela pšenična moka najmanj zdrava vrsta moke, saj vsebuje kar do 80 odstotkov manj mineralov, antioksidantov in vitaminov. Namesto nje, lahko uporabite pirino moko. Po okusu je malce sladka, vsebuje veliko količino beljakovin in precej manj kalorij, kot navadna bela moka. Cmoke lahko poizkusite narediti tudi iz riževe moke, ki vsebuje veliko vitamina B in manj nasičenih maščob, če pa ste ljubitelji kokosa, lahko uporabite kokosovo moko.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci Vrtca Antona Medveda Kamnik, enota Mojca.
Fotografija: Saša D. Škrjanec