Jelenovi medaljoni v borovničevi omaki in ajdovi štruklji

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Jelenovi medaljoni v borovničevi omaki in ajdovi štruklji image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

6 število porcij
    • 600   g jelenovo meso menadljoni
    • 200   g borovnice
    • 200   ml rdeče vino
    • 50   g maslo
    • 2   šalotka
    • 6   g timijan
    • 10   brinove jagode
    • 10   g sol groba
    • 16   g rjavi sladkor
    • 24   ml olivno olje
    •   ajdovi štruklji
    • 3   poprova zrna

Priprava

    Jelenove medaljone vsaj pol ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika in jih pustimo na pultu, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

    V možnar damo brinove jagode, sol, poper, timijan in začimbe dobro stremo. Medaljončke obrišemo do suhega in jih zavežemo z vrvico, da se med peko ne "razcvetijo". Začimbe vtremo v meso.

    Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje in takoj zatem medaljončke. Jelenje medaljončke pečemo kot steak mladega goveda. Na vsaki strani 2-5 minut - odvisno od željene zapečenosti. Mi imamo radi medium do medium rare.

    Ko medaljončke obrnemo in jih popečemo še na drugi strani, dodamo narezano šalotko in polovico masla. Medaljočke popečemo še ob strani, šalotko mešamo, da se enakomerno popraži.

    Meso odstranimo iz ponve in ga pokritega damo 10 minut počivat.

    Na zapečene ostanke mesa dodamo preostalo maslo, počakamo, da se maslo stopi. Maslo bi že moralo deglazirati zapečene ostanke, če ni, pa bo zdaj, ko dodamo vino. Zatem dodamo takoj borovnice in sladkor ter kuhamo na srednje do visoki temperaturi, da se borovnice zmehčajo in omaka zreducira.

    Ajdove štruklje skuhamo v vreli slani vodi.

    Medaljončkom odstranimo vrvico in jih postrežemo z borovničevo omako in ajdovimi štruklji.

    »Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«.