Preprosto več za vas
Jelenovi medaljoni v borovničevi omaki in ajdovi štruklji

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
''V kuhinji delimo ljubezen do kuhanja, peke in zabavo. Uživamo v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži, s kruhom pomazani in družini prijazni.''

Sestavine

Jelenovo meso Jelenovo meso
(menadljoni)
600 g g
Borovnice Borovnice200 g g
Rdeče vino Rdeče vino200 ml ml
Maslo Maslo50 g g
Šalotka Šalotka2
Timijan Timijan6 g g
Brinove jagode Brinove jagode10
Sol Sol
(groba)
10 g g
Rjavi sladkor Rjavi sladkor16 g g
Olivno olje Olivno olje24 ml ml
Ajdovi štruklji Ajdovi štruklji
Poprova zrna Poprova zrna3

Jelenovi medaljoni v borovničevi omaki in ajdovi štruklji

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

30 min
(15)

Priprava

Jelenove medaljone vsaj pol ure pred uporabo vzamemo iz hladilnika in jih pustimo na pultu, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

V možnar damo brinove jagode, sol, poper, timijan in začimbe dobro stremo. Medaljončke obrišemo do suhega in jih zavežemo z vrvico, da se med peko ne "razcvetijo". Začimbe vtremo v meso.

Ponev dobro segrejemo, dodamo olivno olje in takoj zatem medaljončke. Jelenje medaljončke pečemo kot steak mladega goveda. Na vsaki strani 2-5 minut - odvisno od željene zapečenosti. Mi imamo radi medium do medium rare.

Ko medaljončke obrnemo in jih popečemo še na drugi strani, dodamo narezano šalotko in polovico masla. Medaljočke popečemo še ob strani, šalotko mešamo, da se enakomerno popraži.

Meso odstranimo iz ponve in ga pokritega damo 10 minut počivat.

Na zapečene ostanke mesa dodamo preostalo maslo, počakamo, da se maslo stopi. Maslo bi že moralo deglazirati zapečene ostanke, če ni, pa bo zdaj, ko dodamo vino. Zatem dodamo takoj borovnice in sladkor ter kuhamo na srednje do visoki temperaturi, da se borovnice zmehčajo in omaka zreducira.

Ajdove štruklje skuhamo v vreli slani vodi.

Medaljončkom odstranimo vrvico in jih postrežemo z borovničevo omako in ajdovimi štruklji.

»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«.