Jesenska zloženka s popečeno polento

Jesenska zloženka s popečeno polento image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
    • 3   kg goveje meso
    • 5   ml paradižnikov koncentrat
    • 3   - 4   rdeča čebula
    • 10   g gorčica
    • 5   česen
    • 3   rdeča paprika
    • 1   zeleno zelje
    • 1   l jušna osnova
    • 3   korenje
    •   rožmarin
    •   kapre
    •   timijan
    •   poper
    •   sol
    •   muškatni orešček
    •   lovorov list
    •   olivno olje
  • Polenta

    • 0,5   l voda
    • 0,5   l sladka smetana za kuhanje
    • 100   g parmezan
    • 100   g ocvirki
    • 100   g maslo
    •   sol
    • 250   g polenta

Priprava

    Goveje meso s kostmi osolimo, popopramo in namažemo z gorčico. Korenje narežemo na polovico in čebulo na krhlje. Meso na hitro popečemo nad žerjavico in ga zložimo v glinen pekač, v katerega smo dali malo olivnega olja in čebulo. Dodamo vse naštete začimbe, paradižnikov koncentrat, narezano zelje, korenje in na trakove narezano rdečo papriko, cel strok česna in kapre ter zalijemo z govejo jušno osnovo. Dušimo v krušni peči tako dolgo, da meso postane izredno mehko (približno 2 uri in pol).

    Priprava polente:

    Vodo zavremo in pazljivo solimo. Dodamo sladko smetano. V tekočino vkuhamo instant polento. Kuhamo toliko časa, da dobimo zmes, ki še vedno teče. Dodamo parmezan in ocvirke ter še 1 minuto mešamo na rahlem ognju. Za kremasto strukturo na koncu dodamo še maslo. Polento prelijemo v model in počakamo da se strdi. Strjeno narežemo na kose, ki jih popečemo na žaru.