Goveje meso s kostmi osolimo, popopramo in namažemo z gorčico. Korenje narežemo na polovico in čebulo na krhlje. Meso na hitro popečemo nad žerjavico in ga zložimo v glinen pekač, v katerega smo dali malo olivnega olja in čebulo. Dodamo vse naštete začimbe, paradižnikov koncentrat, narezano zelje, korenje in na trakove narezano rdečo papriko, cel strok česna in kapre ter zalijemo z govejo jušno osnovo. Dušimo v krušni peči tako dolgo, da meso postane izredno mehko (približno 2 uri in pol).
Jesenska zloženka s popečeno polento
Sestavine
4
število porcij
-
- 3 kg goveje meso
- 5 ml paradižnikov koncentrat
- 3 - 4 rdeča čebula
- 10 g gorčica
- 5 česen
- 3 rdeča paprika
- 1 zeleno zelje
- 1 l jušna osnova
- 3 korenje
- rožmarin
- kapre
- timijan
- poper
- sol
- muškatni orešček
- lovorov list
- olivno olje
-
Polenta
- 0,5 l voda
- 0,5 l sladka smetana za kuhanje
- 100 g parmezan
- 100 g ocvirki
- 100 g maslo
- sol
- 250 g polenta
Priprava
Priprava polente:
Vodo zavremo in pazljivo solimo. Dodamo sladko smetano. V tekočino vkuhamo instant polento. Kuhamo toliko časa, da dobimo zmes, ki še vedno teče. Dodamo parmezan in ocvirke ter še 1 minuto mešamo na rahlem ognju. Za kremasto strukturo na koncu dodamo še maslo. Polento prelijemo v model in počakamo da se strdi. Strjeno narežemo na kose, ki jih popečemo na žaru.