Kuhanemu ješprenju dodamo jajci, sir in salamo ali slanino in vse skupaj dobro zmešamo, dodamo še ovsene kosmiče in ponovno premešamo. Modelčke namažemo z maslom in potresemo z drobtinami in maso nadevamo v modelčke. Pečemo jih v srednje vroči pečici približno 20−30 minut. Ponudimo jih kot prilogo k omaki. Slanino ali salamo lahko opustimo, lahko pa dodamo poljubno zelenjavo. Za omako na maščobi prepražimo sladkor, nato dodamo moko in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj zalijemo z mrzlo vodo. Kuhamo toliko časa, da se zgosti, začinimo s soljo, poprom, z lovorom in muškatnim oreščkom. Omako ponudimo k narastku.
Ješprenjev slan narastek s paradižnikovo omako
Sestavine
2
osebe
-
- 200 g ješprenj kuhan
- 140 g jajca
- 50 g sir
- 70 g ovseni kosmiči
- 50 g salama ali slanina
- 2 g sol
- 2 g poper
- 3 g peteršilj sesekljan
- 3 g maslo
- 4 g drobtine za pekač
-
SESTAVINE ZA OMAKO
- 30 g olje
- 10 g sladkor
- 20 g bela moka
- 50 g paradižnikova mezga
- 2 g sol
- 2 g poper
- 2 g mleti muškatni orešček
- 3 g lovorov list
Priprava
Avtorji: 2.a in 2b, SŠ za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto