Ješprenjev slan narastek s paradižnikovo omako

Ješprenjev slan narastek s paradižnikovo omako image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 osebe
    • 200   g ješprenj kuhan
    • 140   g jajca
    • 50   g sir
    • 70   g ovseni kosmiči
    • 50   g salama ali slanina
    • 2   g sol
    • 2   g poper
    • 3   g peteršilj sesekljan
    • 3   g maslo
    • 4   g drobtine za pekač
  • SESTAVINE ZA OMAKO

    • 30   g olje
    • 10   g sladkor
    • 20   g bela moka
    • 50   g paradižnikova mezga
    • 2   g sol
    • 2   g poper
    • 2   g mleti muškatni orešček
    • 3   g lovorov list

Priprava

    Kuhanemu ješprenju dodamo jajci, sir in salamo ali slanino in vse skupaj dobro zmešamo, dodamo še ovsene kosmiče in ponovno premešamo. Modelčke namažemo z maslom in potresemo z drobtinami in maso nadevamo v modelčke. Pečemo jih v srednje vroči pečici približno 20−30 minut. Ponudimo jih kot prilogo k omaki. Slanino ali salamo lahko opustimo, lahko pa dodamo poljubno zelenjavo. Za omako na maščobi prepražimo sladkor, nato dodamo moko in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj zalijemo z mrzlo vodo. Kuhamo toliko časa, da se zgosti, začinimo s soljo, poprom, z lovorom in muškatnim oreščkom. Omako ponudimo k narastku.

    Avtorji: 2.a in 2b, SŠ za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto