Priprava
Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo kvadraten pekač (22x22 cm), ki ga namastimo in obložimo s papirjem za peko.
V večjo skledo presejemo moko, sodo bikarbono, sol, cimet in kardamom. Premešamo in pustimo ob strani.
V drugo skledo ubijemo jajca, dodamo rjavi in beli sladkor, kislo smetano, olje in vanilijev ekstrakt. Premešamo.
V blender ali multipraktik damo 2 večji olupljeni banani in koščke ananasa skupaj s sokom ter ju zmešamo v gladek pire.
Sadni pire vlijemo k tekočim sestavinam in premešamo.
Sedaj primešamo suhe sestavine in grobo nasekljane pekane.
Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač.
Biskvit pečemo 60-65 minut na sredini in brez ventilacije. Biskvit je zelo sočen zato potrebuje za peko več časa.
*Če se odločimo peči v večjem pekaču, bo čas peke krajši. Po 50 minutah lahko z zobotrebcem preverimo pečenost sredice kolača.
Pečan kolač pustimo v pekači 5 minut nato ga vzamemo ven, da se popolnoma ohladi.
V skledo damo maskarpone in kremni sir. Dodamo sladkor v prahu in z lopatko premešamo.
Prilijemo mleko, vanilijev ekstrakt in premešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gladko, mazljivo kremo.
Zgornjo plast ohlajenega kolača premažemo s kremo. Površino okrasimo s pekani in ananasovimi rožicami.
Pečico segrejemo na 100-120 °C.
Ananas olupimo in ga narežemo na tanke rezine (1-3 mm). Za rezanje uporabimo oster nož ali slamoreznico. Rezine osušimo s papirnato brisačko in jih položimo na pladenj prekrit s papirjem za peko.
Ananasove rezine pečemo od 30 do 150 minut. Na vsake pol ure jih preverimo in obrnemo. Med peko se bodo rezine skrčile in pričele dobivati obarvan rob. Ko imajo suho površino in so še vedno mehke jih vzamemo ven.
Pečene rezine se bodo med hlajenjem strdile zato jih položimo v manjše skodelice ali nagubano površino, da bodo dobile obliko cvetov.
Priprava kolača:
Priprava kreme:
Priprava ananasovih ali havajskih rož: