Kostanjeva enolončnica

Kostanjeva enolončnica image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

4 število porcij
    • 250   g kostanj
    • 150   g buča
    • 3   žlice olje
    • 1   čebula
    • 2   stroki česen
    • 80   g zelena
    • 2   krompir
    • 1   korenček
    • 1,2   l jušna osnova
    • 100   ml smetana za kuhanje
    •   ščepec sol
    •   ščepec poper
    • 0,25   žličk muškatni orešček
    •   pesti peteršilj

Priprava

    Kuhan kostanj olupimo in pretlačimo v pire. Bučo olupimo in narežemo na manjše kocke. Pustimo ob strani.

    V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo na kocke narezan gomolj zelene. Premešamo in pražimo pet do sedem minut. Dodamo sesekljan česen, in ko zadiši, prilijemo jušno osnovo. Zavremo, odstavimo z ognja in z ročnim mešalnikom zmešamo do gladke teksture. Prestavimo nazaj na ogenj in dodamo na kocke narezan krompir, korenje in bučo. Kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut in občasno premešamo. Ko je zelenjava kuhana, dodamo kostanjev pire in smetano za kuhanje. Premešamo ter začinimo z zeliščno soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Juho odstavimo in primešamo še sveže sesekljan peteršilj. Postrežemo toplo.

    Predlog za postrežbo: Kostanjevo enolončnico lahko s paličnim mešalnikom spasiramo v kremno juho, h kateri se odlično priležejo kruhove kocke in popečena slanina.

    Avtorji: 15 učencev OŠ Glazija Celje

    Mentorici: Nina Wesenschegg in Irena Virant Kranjc