Kremna polenta po primorsko z ocvrtimi jajčevci

Kremna polenta po primorsko z ocvrtimi jajčevci image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
  • polenta

    • 150   g polenta
    • 550   ml voda
    • 30   g parmezan
    •   sol
    • 12   ml olje
  • omaka

    •   pasiran paradižnik
    • 2   česen
    • 6   olive
    • 1   g origano
    • 10   g maslo
    • 3   g sol
    •   poper
    • 12   ml olje
  • jajčevci

    • 1   jajčevec
    • 2   jajca
    • 60   g pšenična moka
    • 54   g drobtine
    • 1   g origano
    •   sol
    •   poper
    •   olje

Priprava

    Jajčevce nareži na centimetrske rezine in jih spaniraj (vrstni red: moka, posoljeno in poporano zžvrkljano jajce, drobtine s primešanim origanom). Jajčevce pokapaj z oljem in jih peči na rešetki v pečici približno 30 minut na 190°c. Vodo za polento posoli in zavri. Dodaj olje in počasi umešaj polento. Mešaj, dokler se ne skuha, nato pa umešaj še nariban parmezan. Na segretem olju najprej zmehčaj sesekljan česen, potem pa dodaj pelate, origano in narezane olive. Posoli, popopraj, dodaj maslo in zavri. Na krožnik serviraj najprej polento, potem ocvrte jajčevce in vse prelij z omako. Okrasi s parmezanom in baziliko in postrezi.

    Nasveti:polenta naj bo kremasta - količina vode je odvisna od polente, zato vodo dodajaj postopoma. Lahko je uporabiš tudi več od navedene količine. Poleti namesto pelatov uporabi sveži paradižnik. Jajčevec lahko sicer ocvreš tudi v olju, a je v pečici še boljši - znotraj mehak, navzven pa hrustljav in brez odvečnega olja! Namesto origana lahko uporabiš tudi timijan, baziliko ali rožmarin.