Preprosto več za vas
Krhko pecivo z mandljevim nadevom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.

Sestavine

Sestavine za krhko testo

Maslo Maslo
(sobne temparature)
100 g g
Rjavi sladkor Rjavi sladkor100 g g
Mleko Mleko20 ml ml
Soda bikarbona Soda bikarbona3 g g
Sol Sol3 g g
Bela moka Bela moka180 g g
Začimbe za medenjake Začimbe za medenjake20 g g

Mešanica začimb za medenjake

Cimet Cimet5 g g
Janeževa zvezda Janeževa zvezda5 g g
Poper Poper2,5 g g
Mleti ingver Mleti ingver2,5 g g
Zdobljeni koriander Zdobljeni koriander3 g g
Mlet kardamom Mlet kardamom5 g g
Klinčki Klinčki2,5 g g
Muškatni orešček Muškatni orešček2,5 g g

Sestavine za mandljevo pasto

Mleti mandlji Mleti mandlji200 g g
Sladkor Sladkor150 g g
Jajca Jajca1
Limetina lupina Limetina lupina
(lupinica ene limete)
Limonin sok Limonin sok30 ml ml

Sestavine za premaz

Maslo Maslo15 g g
Jajca Jajca1
Mandljevi lističi Mandljevi lističi
(za posip)

Krhko pecivo z mandljevim nadevom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:10 h
(12)

Priprava

Priprava krhkega testa:

1. V skledo mešalnika damo 100 g masla sobne temperature, narezanega na manjše kose in 100 g rjavega sladkorja. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut.
2. Med stepanjem dodamo 2 žlici mleka, da dobimo zračno, kremasto teksturo masla.
3. Sedaj dodamo suhe sestavine, ½ žličke sode bikarbone, 180 g moke, ⅓ žličke soli in 4 žličke mešanice začimb za medenjake.
4. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v testo. Če je testo drobljivo in se s težavo poveže in oblikuje, dodamo še malo mleka.
5. Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava mandljeve paste:

1. V skledo mešalnika stresemo 200 g mletih mandljev, 150 g sladkorja, jajce, limonino lupinico in 2 žlici limoninega soka.
2. Zmešamo v gosto pasto. Mandljeva pasta bo rahlo lepljiva in mehkejša od krhkega testa, vendar mora držati obliko.
3. Odstavimo.

Priprava peciva:

1. Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo pladenj za peko.
2. V skodelici stopimo 15 g masla in ga pustimo ob strani.
3. Na papir za peko položimo krhko testo.
4. Testo razvaljamo na debelino 5 mm v obliko pravokotnika (35 x 20 cm). Če je potrebno, med valjanjem testo malo pomokamo.
5. Razvaljano testo premažemo s stopljenim maslom.
6. Sedaj razporedimo mandljevo pasto na sredino in vzdolž celotne dolžine testa. Mandljevo pasto z rokami ali žlico oblikujemo v dolg trak, širok približno 6 cm.
7. Obe stranici testa zavihamo čez mandljev nadev.
8. Zgladimo sredinski šiv testa in stisnemo skupaj še zgornje in spodnje stranice. Če testo med zavijanjem razpoka, ga zgladimo z mokrimi prsti.
9. Zavito pecivo obrnemo naokoli, da je šiv na spodnji strani. Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo mandljeve lističe.
10. Pecivo s papirjem za peko prestavimo na pladenj in ga pečemo 25-30 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.
11. Pecivo ohladimo nato ga narežemo na poljubno debele rezine. Če jih režemo na 1,5-2 cm debeline dobimo 16 rezin.