Priprava
Priprava krhkega testa:
1. V skledo mešalnika damo 100 g masla sobne temperature, narezanega na manjše kose in 100 g rjavega sladkorja. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut.2. Med stepanjem dodamo 2 žlici mleka, da dobimo zračno, kremasto teksturo masla.3. Sedaj dodamo suhe sestavine, ½ žličke sode bikarbone, 180 g moke, ⅓ žličke soli in 4 žličke mešanice začimb za medenjake.4. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v testo. Če je testo drobljivo in se s težavo poveže in oblikuje, dodamo še malo mleka.5. Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Priprava mandljeve paste:
1. V skledo mešalnika stresemo 200 g mletih mandljev, 150 g sladkorja, jajce, limonino lupinico in 2 žlici limoninega soka.2. Zmešamo v gosto pasto. Mandljeva pasta bo rahlo lepljiva in mehkejša od krhkega testa, vendar mora držati obliko.3. Odstavimo.
Priprava peciva:
1. Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo pladenj za peko.2. V skodelici stopimo 15 g masla in ga pustimo ob strani.3. Na papir za peko položimo krhko testo.4. Testo razvaljamo na debelino 5 mm v obliko pravokotnika (35 x 20 cm). Če je potrebno, med valjanjem testo malo pomokamo.5. Razvaljano testo premažemo s stopljenim maslom.6. Sedaj razporedimo mandljevo pasto na sredino in vzdolž celotne dolžine testa. Mandljevo pasto z rokami ali žlico oblikujemo v dolg trak, širok približno 6 cm.7. Obe stranici testa zavihamo čez mandljev nadev.8. Zgladimo sredinski šiv testa in stisnemo skupaj še zgornje in spodnje stranice. Če testo med zavijanjem razpoka, ga zgladimo z mokrimi prsti.9. Zavito pecivo obrnemo naokoli, da je šiv na spodnji strani. Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo mandljeve lističe.10. Pecivo s papirjem za peko prestavimo na pladenj in ga pečemo 25-30 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.11. Pecivo ohladimo nato ga narežemo na poljubno debele rezine. Če jih režemo na 1,5-2 cm debeline dobimo 16 rezin.