
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine
Sestavine za krhko testo
Maslo
Maslo (sobne temparature) | 100 g g | ||
Rjavi sladkor Rjavi sladkor | 100 g g | ||
Mleko Mleko | 20 ml ml | ||
Soda bikarbona Soda bikarbona | 3 g g | ||
Sol Sol | 3 g g | ||
Bela moka Bela moka | 180 g g | ||
Začimbe za medenjake Začimbe za medenjake | 20 g g |
Mešanica začimb za medenjake
Cimet Cimet | 5 g g | ||
Janeževa zvezda Janeževa zvezda | 5 g g | ||
Poper Poper | 2,5 g g | ||
Mleti ingver Mleti ingver | 2,5 g g | ||
Zdobljeni koriander Zdobljeni koriander | 3 g g | ||
Mlet kardamom Mlet kardamom | 5 g g | ||
Klinčki Klinčki | 2,5 g g | ||
Muškatni orešček Muškatni orešček | 2,5 g g |
Sestavine za mandljevo pasto
Mleti mandlji Mleti mandlji | 200 g g | ||
Sladkor Sladkor | 150 g g | ||
Jajca Jajca | 1 | ||
Limetina lupina
Limetina lupina (lupinica ene limete) | |||
Limonin sok Limonin sok | 30 ml ml |
Sestavine za premaz
Maslo Maslo | 15 g g | ||
Jajca Jajca | 1 | ||
Mandljevi lističi
Mandljevi lističi (za posip) |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamKrhko pecivo z mandljevim nadevom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava krhkega testa:
1. V skledo mešalnika damo 100 g masla sobne temperature, narezanega na manjše kose in 100 g rjavega sladkorja. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut.
2. Med stepanjem dodamo 2 žlici mleka, da dobimo zračno, kremasto teksturo masla.
3. Sedaj dodamo suhe sestavine, ½ žličke sode bikarbone, 180 g moke, ⅓ žličke soli in 4 žličke mešanice začimb za medenjake.
4. Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v testo. Če je testo drobljivo in se s težavo poveže in oblikuje, dodamo še malo mleka.
5. Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Priprava mandljeve paste:
1. V skledo mešalnika stresemo 200 g mletih mandljev, 150 g sladkorja, jajce, limonino lupinico in 2 žlici limoninega soka.
2. Zmešamo v gosto pasto. Mandljeva pasta bo rahlo lepljiva in mehkejša od krhkega testa, vendar mora držati obliko.
3. Odstavimo.
Priprava peciva:
1. Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo pladenj za peko.
2. V skodelici stopimo 15 g masla in ga pustimo ob strani.
3. Na papir za peko položimo krhko testo.
4. Testo razvaljamo na debelino 5 mm v obliko pravokotnika (35 x 20 cm). Če je potrebno, med valjanjem testo malo pomokamo.
5. Razvaljano testo premažemo s stopljenim maslom.
6. Sedaj razporedimo mandljevo pasto na sredino in vzdolž celotne dolžine testa. Mandljevo pasto z rokami ali žlico oblikujemo v dolg trak, širok približno 6 cm.
7. Obe stranici testa zavihamo čez mandljev nadev.
8. Zgladimo sredinski šiv testa in stisnemo skupaj še zgornje in spodnje stranice. Če testo med zavijanjem razpoka, ga zgladimo z mokrimi prsti.
9. Zavito pecivo obrnemo naokoli, da je šiv na spodnji strani. Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo mandljeve lističe.
10. Pecivo s papirjem za peko prestavimo na pladenj in ga pečemo 25-30 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.
11. Pecivo ohladimo nato ga narežemo na poljubno debele rezine. Če jih režemo na 1,5-2 cm debeline dobimo 16 rezin.