Kuhan krompir z olupkom, ki nam je ostal od prejšnjega obroka, prerežemo na pol, polovičke izdolbemo čim bližje olupku (sredico lahko uporabimo za pražen krompir) in jih v konvekcijski pečici posušimo. Lahko tudi v ventilacijski pri 160 °C, kar traja približno 10 minut.Koščkom kuhanega lososovega fileja dodamo skuto, sladko smetano, sol, poper, pokapamo z limonovim sokom in z mešalnikom zmešamo do fine paste. Olupljen avokado narežemo na kocke, dodamo sol, poper, kislo smetano in zmešamo z mešalnikom.V posušene krompirjeve polovičke najprej nabrizgamo lososovo peno, nanjo kupček avokadove kreme, na vrh pa posujemo nekaj trakcev narezanih vloženih posušenih paradižnikov in drobno sesekljan drobnjak.
Krompirjeve skledice z lososovo peno in avokadovo kremo
Sestavine
4
število porcij
-
- 4 krompir
- 150 g file lososa
- 80 g skuta
- 0,5 dl sladka smetana
- 0,5 dl kisla smetana
- 1 avokado
- posušeni paradižniki
- drobnjak
- sol
- poper
- limonin sok
- ščepec solni cvet
Priprava
JE AVOKADO PRETRD? Če smo kupili trd avokado, mu doma pomagamo dozoreti tako, da ga za nekaj dni damo v papirnato vrečko skupaj z jabolkom ali banano. Ko ga bomo želeli narezati, ga najprej razpolovimo, v koščico zabodemo rezilo in zavrtimo nož, s čimer jo enostavno odstranimo.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Fotografija: Barbara Kvas