Krompirjevi štruklji s čemažem

Krompirjevi štruklji s čemažem image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

4 število porcij
  • za testo

    • 500   g pire krompir
    • 50   g margarina
    • 200   g pšenična moka
    • 1   jajca
    •   beljak
    •   bučna semena
  • čemažev nadev

    •   čemaž
    •   bučno olje
  • omaka

    • 1   dl kisla smetana
    • 8   g gorčica
    • 8   ml bučno olje

Priprava

    Testo pripravimo iz pire krompirja, ki mu dodamo margarino, ostro moko, bučna semena in jajce. Sestavine dobro premešamo, da nastane homogena zmes. Testo pokrijemo in ga pustimo počivati 5 minut.

    Medtem pripravimo nadeva. Čemažev nadev pripravimo iz šopa opranega čemaža. Čemaž narežemo na trakce in sotiramo na bučnem olju. Za paradižnikov nadev paradižnik narežemo na drobne kockice in ga sotiramo na oljčnem olju.

    Testo razvaljamo v pravokotno obliko. Namažemo ga z razžvrkljanim beljakom ter nadevoma. Nadevano testo zvijemo. Štrukelj kuhamo v parni pečici na 100 stopinj, 15-20 minut. Če parne pečice nimamo, ga kuhamo nad soparo ali v vodi zavitega v krpo.

    Omako pripravimo tako, da kislo smetano zmešamo z žličko gorčice, dodamo 2 žlici bučnega olja, solimo in popramo po okusu.

    Namig

    Sotiranje

    Gre za hitro pečenje ali praženje v ponvi. Sotiramo lahko na drobno narezano meso in drobovino, kuhano ali svežo zelenjavo, ali zelenjavo iz konzerv. Za soritanje zelenjave uporabljamo maslo.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili dijaki SŠGT Radenci.

    Fotografija: Urška Fartelj