Sestavine stresemo v skledo. Zamesimo jih v gladko testo in moko dodajamo po potrebi. Iz testa oblikujemo dolg svaljek in ga narežemo na manjše. Svaljke lahko oblikujemo tudi ročno.
Krompirjevi svaljki ali ocvrtki s špinačo
Sestavine
-
- 450 g pire krompir
- 240 ml špinačna omaka
- 2 jajca
- sol
- 165 g pšenična moka
- olje
Priprava
Če svaljke pečemo, olje najprej segrejemo in vanj previdno polagamo svaljke. Ko se na spodnji strani obarvajo zlatorumeno, jih obrnemo. Gotove s penovko poberemo iz olja in odcedimo na papirnati brisači.
Če svaljke kuhamo, najprej zavremo vodo in jo solimo. Ko svaljki priplavajo na površino, so gotovi.
Svaljke postrežemo z različnimi omakami, ob solati, ali kot prilogo.
Nasvet: Dandanes poznamo več vrst krompirja, različne velikosti jajc in moke, kar lahko povzroči odstopanja pri gladkosti testa. V primeru, da je naše testo preveč mehko, mu lahko dodamo žlico drobtin, ki vežejo vlago, in malo moke. Če pa je testo pretrdo, mu dodamo žlico kisle smetane. Ko pričnemo pripravljati testo, pa moramo paziti, da je krompir dovolj vroč, ko mu dodamo moko. Če je prehladen, se nam bo lepil na roko in testo takrat težje oblikujemo.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci OŠ Brinje Grosuplje.
Fotografija: Urška Fartelj