Kruh iz ajdovih žgancev

Kruh iz ajdovih žgancev image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

1 število porcij
  • testo

    • 160   g ajdovi žganci
    • 250   g pšenična moka
    •   ščepec sol
    • 22   g kvas
    • 6   g sladkor
    • 1,5   dl voda
    • 4   ml olje
  • nadev

    • 44   g jogurt
    • 6   g mleti orehi
    • 20   g orehova jedrca

Priprava

    Ajdove žgance nadrobimo v posodo in jih pomešamo z belo moko. Naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo. V vodo nadrobimo svež kvas, posipamo s sladkorjem in počakamo 5 minut, da se naredi kvasec. Ko je kvasec aktiven, ob rob posode dodamo ščepec soli in olje. Maso zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm, premažemo z navadnim jogurtom ter posipamo z mletimi orehi in jedrci. Testo zavijemo kot potico in ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 20 minut. Kruh iz ajdovih žgancev pečemo 45 minut v že ogreti pečici na 200°C. Pečen kruh ohladimo na kuhinjski rešetki.

    NAMIGI

    Suh ali svež kvas?

    Če ste tudi vi med tistimi, ki bi se z veseljem lotili priprave kvašenega testa, pa vas malce bega srečanje s kvasom in vsemi njegovimi skrivnostmi, brez skrbi - za vas imamo odlična nasveta, ki vam bosta olajšala delo. Svež kvas pred uporabo nadrobimo v toplo vodo ali mleko. V vodi ali mleku predhodno raztopimo čajno žličko sladkorja in pol čajne žličke moke. Kvas je pripravljen, ko se na tekočini pojavijo mehurčki. Uporaba suhega kvasa pa je preprostejša - tega le primešamo k moki in s postopkom priprave testa nadaljujemo po receptu.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili otroci Vrtca Metlika, skupina Miške.

    Fotografija: Urška Fartelj