
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
testo
Ajdovi žganci Ajdovi žganci | 160 g g | |
Pšenična moka Pšenična moka | 250 g g | |
Sol Sol | ščepec ščepec | |
Kvas Kvas | 22 g g | |
Sladkor Sladkor | 6 g g | |
Voda Voda | 1,5 dl dl | |
Olje Olje | 4 ml ml |
nadev
Jogurt Jogurt | 44 g g | |
Mleti orehi Mleti orehi | 6 g g | |
Orehova jedrca Orehova jedrca | 20 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listKruh iz ajdovih žgancev
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Ajdove žgance nadrobimo v posodo in jih pomešamo z belo moko. Naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo. V vodo nadrobimo svež kvas, posipamo s sladkorjem in počakamo 5 minut, da se naredi kvasec. Ko je kvasec aktiven, ob rob posode dodamo ščepec soli in olje. Maso zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm, premažemo z navadnim jogurtom ter posipamo z mletimi orehi in jedrci. Testo zavijemo kot potico in ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 20 minut. Kruh iz ajdovih žgancev pečemo 45 minut v že ogreti pečici na 200°C. Pečen kruh ohladimo na kuhinjski rešetki.
NAMIGI
Suh ali svež kvas?
Če ste tudi vi med tistimi, ki bi se z veseljem lotili priprave kvašenega testa, pa vas malce bega srečanje s kvasom in vsemi njegovimi skrivnostmi, brez skrbi - za vas imamo odlična nasveta, ki vam bosta olajšala delo. Svež kvas pred uporabo nadrobimo v toplo vodo ali mleko. V vodi ali mleku predhodno raztopimo čajno žličko sladkorja in pol čajne žličke moke. Kvas je pripravljen, ko se na tekočini pojavijo mehurčki. Uporaba suhega kvasa pa je preprostejša - tega le primešamo k moki in s postopkom priprave testa nadaljujemo po receptu.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci Vrtca Metlika, skupina Miške.
Fotografija: Urška Fartelj