
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
testo
Ajdovi žganci Ajdovi žganci | 160 g g | ||
Pšenična moka Pšenična moka | 250 g g | ||
Sol Sol | ščepec ščepec | ||
Kvas Kvas | 22 g g | ||
Sladkor Sladkor | 6 g g | ||
Voda Voda | 1,5 dl dl | ||
Olje Olje | 4 ml ml |
nadev
Jogurt Jogurt | 44 g g | ||
Mleti orehi Mleti orehi | 6 g g | ||
Orehova jedrca Orehova jedrca | 20 g g |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamKruh iz ajdovih žgancev
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Ajdove žgance nadrobimo v posodo in jih pomešamo z belo moko. Naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo. V vodo nadrobimo svež kvas, posipamo s sladkorjem in počakamo 5 minut, da se naredi kvasec. Ko je kvasec aktiven, ob rob posode dodamo ščepec soli in olje. Maso zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm, premažemo z navadnim jogurtom ter posipamo z mletimi orehi in jedrci. Testo zavijemo kot potico in ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 20 minut. Kruh iz ajdovih žgancev pečemo 45 minut v že ogreti pečici na 200°C. Pečen kruh ohladimo na kuhinjski rešetki.
NAMIGI
Suh ali svež kvas?
Če ste tudi vi med tistimi, ki bi se z veseljem lotili priprave kvašenega testa, pa vas malce bega srečanje s kvasom in vsemi njegovimi skrivnostmi, brez skrbi - za vas imamo odlična nasveta, ki vam bosta olajšala delo. Svež kvas pred uporabo nadrobimo v toplo vodo ali mleko. V vodi ali mleku predhodno raztopimo čajno žličko sladkorja in pol čajne žličke moke. Kvas je pripravljen, ko se na tekočini pojavijo mehurčki. Uporaba suhega kvasa pa je preprostejša - tega le primešamo k moki in s postopkom priprave testa nadaljujemo po receptu.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci Vrtca Metlika, skupina Miške.
Fotografija: Urška Fartelj