Preprosto več za vas
Kruh iz ajdovih žgancev

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

testo

Ajdovi žganci Ajdovi žganci160 g g
Pšenična moka Pšenična moka250 g g
Sol Sol ščepec ščepec
Kvas Kvas22 g g
Sladkor Sladkor6 g g
Voda Voda1,5 dl dl
Olje Olje4 ml ml

nadev

Jogurt Jogurt44 g g
Mleti orehi Mleti orehi6 g g
Orehova jedrca Orehova jedrca20 g g

Kruh iz ajdovih žgancev

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(1)

Priprava

Ajdove žgance nadrobimo v posodo in jih pomešamo z belo moko. Naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo. V vodo nadrobimo svež kvas, posipamo s sladkorjem in počakamo 5 minut, da se naredi kvasec. Ko je kvasec aktiven, ob rob posode dodamo ščepec soli in olje. Maso zgnetemo v testo in ga pustimo vzhajati 20 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 3 mm, premažemo z navadnim jogurtom ter posipamo z mletimi orehi in jedrci. Testo zavijemo kot potico in ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo vzhajati še 20 minut. Kruh iz ajdovih žgancev pečemo 45 minut v že ogreti pečici na 200°C. Pečen kruh ohladimo na kuhinjski rešetki.

NAMIGI

Suh ali svež kvas?

Če ste tudi vi med tistimi, ki bi se z veseljem lotili priprave kvašenega testa, pa vas malce bega srečanje s kvasom in vsemi njegovimi skrivnostmi, brez skrbi - za vas imamo odlična nasveta, ki vam bosta olajšala delo. Svež kvas pred uporabo nadrobimo v toplo vodo ali mleko. V vodi ali mleku predhodno raztopimo čajno žličko sladkorja in pol čajne žličke moke. Kvas je pripravljen, ko se na tekočini pojavijo mehurčki. Uporaba suhega kvasa pa je preprostejša - tega le primešamo k moki in s postopkom priprave testa nadaljujemo po receptu.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili otroci Vrtca Metlika, skupina Miške.

Fotografija: Urška Fartelj