V posodi z moko naredimo jamico, vlijemo vanjo toplo vodo, nadrobimo kvas, dodamo malo sladkorja in pustimo kakšnih 10 minut, da se naredi kvasec. Kuhan krompir pretlačimo, solimoin ga dodamo moki s kvascem. Testo dobro pregnetemo. Jaz to naredim z mojim kuhinjskim robotom. Testo pustimo kakšnih 15 minut vzhajati. Iz testa oblikujemo 8 kroglic, ki jih položimo na pomokano desko in pustimo par minut vzhajati. Ta čas si pripravimo olje. V posodo nalijemo za kakšna 2,5 prsta olja in ga segrejemo. Kroglice testa s prsti razvlečemo tako, da so robovi debelejši in sredina tanjša. Testo polagamo v vroče olje poševno.Ko se langaš cvre, mora namreč plavati na olju, oz. se ne sme dotikati dna posode. Če imate možnost izberite posodo z debelim dnom, ki bo poskrbela za enakomerno zapečenost langaša. Langaš ocvremo na hitro z obeh strani. Recimo cca pol minute do minuto na vsaki stani. Ocvrt langaš odložimo najprej na rešetko, da se olje odcedi in šele nato na servieto, ki popivna ostalo olje.
Langaš
Sestavine
8
število porcij
-
- 500 g pšenična moka
- 250 g krompir
- kvas
- 3 dl voda
- 6 g sol
- ščepec sladkor
- olje za cvrtje