Langaš

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Langaš image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

8 število porcij
    • 500   g pšenična moka
    • 250   g krompir
    •   kvas
    • 3   dl voda
    • 6   g sol
    •   ščepec sladkor
    •   olje za cvrtje

Priprava

    V posodi z moko naredimo jamico, vlijemo vanjo toplo vodo, nadrobimo kvas, dodamo malo sladkorja in pustimo kakšnih 10 minut, da se naredi kvasec. Kuhan krompir pretlačimo, solimoin ga dodamo moki s kvascem. Testo dobro pregnetemo. Jaz to naredim z mojim kuhinjskim robotom. Testo pustimo kakšnih 15 minut vzhajati. Iz testa oblikujemo 8 kroglic, ki jih položimo na pomokano desko in pustimo par minut vzhajati. Ta čas si pripravimo olje. V posodo nalijemo za kakšna 2,5 prsta olja in ga segrejemo. Kroglice testa s prsti razvlečemo tako, da so robovi debelejši in sredina tanjša. Testo polagamo v vroče olje poševno.Ko se langaš cvre, mora namreč plavati na olju, oz. se ne sme dotikati dna posode. Če imate možnost izberite posodo z debelim dnom, ki bo poskrbela za enakomerno zapečenost langaša. Langaš ocvremo na hitro z obeh strani. Recimo cca pol minute do minuto na vsaki stani. Ocvrt langaš odložimo najprej na rešetko, da se olje odcedi in šele nato na servieto, ki popivna ostalo olje.