Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo 4 ramekine oziroma modele za soufle (120 ml). Notranjost modelov enakomerno premažemo z maslom in pomokamo. Odvečno moko stresemo ven.
Lava tortice
Sestavine
-
- 110 g maslo
- 125 g temna čokolada 60 %
- 35 g temna čokolada 70 %
- 2 jajca
- 2 jajčni rumenjak
- 65 g sladkor
- 1 žlička vanilijev ekstrat
- 0,5 žličk sol
- 20 g moka
- sladkor v prahu za posip
Priprava
V skledo damo na kocke narezano maslo in nalomljeno temno čokolado. Maslo in čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
Stopljeno čokolado pustimo ob strani.
V skledo ubijemo jajci, dodamo rumenjaka in sladkor. Stepamo z ročnim mešalnikom 2 minuti, da se masa posvetli in njen volumen podvoji.
K jajčni masi primešamo vanilijev ekstrakt, sol in stopljeno čokolado.
Sedaj dodamo moko in premešamo do gladke in enotne čokoladne mase.
Čokoladno maso enakomerno razporedimo med 4 ramekine (115 g mase v en model)
Lava tortice pečemo 12-13 minut.
Pečene tortice odstranimo iz pečice in jih pustimo hladiti 1-2 minuti.
Nato s konico noža sprostimo robove okoli tortice in jo obrnemo na krožnik.
Posujemo jih s sladkorjem v prahu. Postrežemo pa skupaj s kepico Gelatelli ali Bon Gelato sladoleda.
Dober tek!