Lava tortice

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Lava tortice image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

1 število porcij
    • 110   g maslo
    • 125   g temna čokolada 60 %
    • 35   g temna čokolada 70 %
    • 2   jajca
    • 2   jajčni rumenjak
    • 65   g sladkor
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 0,5   žličk sol
    • 20   g moka
    •   sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo 4 ramekine oziroma modele za soufle (120 ml). Notranjost modelov enakomerno premažemo z maslom in pomokamo. Odvečno moko stresemo ven.

  2. V skledo damo na kocke narezano maslo in nalomljeno temno čokolado. Maslo in čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.

  3. Stopljeno čokolado pustimo ob strani.

  4. V skledo ubijemo jajci, dodamo rumenjaka in sladkor. Stepamo z ročnim mešalnikom 2 minuti, da se masa posvetli in njen volumen podvoji.

  5. K jajčni masi primešamo vanilijev ekstrakt, sol in stopljeno čokolado.

  6. Sedaj dodamo moko in premešamo do gladke in enotne čokoladne mase.

  7. Čokoladno maso enakomerno razporedimo med 4 ramekine (115 g mase v en model)

  8. Lava tortice pečemo 12-13 minut.

  9. Pečene tortice odstranimo iz pečice in jih pustimo hladiti 1-2 minuti.

  10. Nato s konico noža sprostimo robove okoli tortice in jo obrnemo na krožnik.

  11. Posujemo jih s sladkorjem v prahu. Postrežemo pa skupaj s kepico Gelatelli ali Bon Gelato sladoleda.

  12. Dober tek!