
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.
Sestavine
Kvašeno testo
Bela moka Bela moka | 375 g g | |
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak | 2 | |
Sladkor Sladkor | 50 g g | |
Mleko Mleko | 200 ml ml | |
Suhi kvas Suhi kvas | 5 g g | |
Maslo Maslo | 80 g g |
Sestavien za en beli biskvit
Jajca Jajca | 3 kosov kos | |
Sladkor Sladkor | 50 g g | |
Vanilijev strok
Vanilijev strok (lahko tudi sladkor ali esenca) | 1 kosov kos | |
Bela moka Bela moka | 50 g g | |
Pecilni prašek Pecilni prašek | 12 g g |
Sestavine za en rdeč čokoladni biskvit
Sladkor Sladkor | 50 g g | |
Jajca Jajca | 3 kosov kos | |
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat | 1 ml ml | |
Barvilo za jedi
Barvilo za jedi (rdeče - opcijsko) | ||
Bela moka Bela moka | 50 g g | |
Pecilni prašek Pecilni prašek | 12 g g | |
Kakav
Kakav (temni) | 10 g g | |
Kardamom Kardamom | 5 g g |
Sestavine za lešnikov nadev
Lešniki Lešniki | 400 g g | |
Sladkor Sladkor | 100 g g | |
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor | 2 paketov paket | |
Cimet Cimet | 5 g g | |
Mleko Mleko | 150 ml ml | |
Sladka smetana Sladka smetana | 70 ml ml | |
Rum Rum | 30 ml ml | |
Jajca Jajca | 1 kosov kos |
sestavine za skutin nadev
Nepasirana skuta Nepasirana skuta | 500 g g | |
Kisla smetana Kisla smetana | 100 g g | |
Sladkor Sladkor | 90 g g | |
Suhe brusnice Suhe brusnice | 100 g g | |
Pomarančna lupina Pomarančna lupina | 1 |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listLešnikova potratna potica
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava belega biskvita:
- Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač (20 x 30 cm) s papirjem za peko.
- V skledo mešalnika damo 3 jajca, sladkor in vanilijevo esenco.
- Pri višji hitrosti stepamo 7-10 minut, da dobimo svetlo in puhasto jajčno maso.
- V ločeno skledo presejemo moko in pecilni prašek ter premešamo.
- Suhe sestavine v treh korakih primešamo k jajčni masi.
- Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo.
- Biskvit pečemo na sredini 12-15 minut. Pečenost biskvita lahko preverimo s pritiskom prsta na njegovo površino. Če je biskvit prožen, pomeni da je pečen.
- Pečeni biskvit odstranimo iz pekača in spečemo še eno plast belega biskvita.
Priprava rdečega čokoladnega biskvita:
- Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot belega, le pri koraku št. 4 dodamo k suhim sestavinam še 10 g temnega kakava in žličko kardamoma. Na koncu po želji primešamo še rdeče jedilno barvilo.
Priprava kvašenega testa:
- V skledo mešalnika dodamo moko, sladkor, mlačno mleko, svež kvas in rumenjake.
- Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nizki hitrosti.
- Med mešanjem dodajamo maslo sobne temperature.
- Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo Skledo pokrijemo in pustimo testo vzhajati toliko časa, da se njegov volumen podvoji, 1-2 uri.
Priprava lešnikovega nadeva:
- V večji skledi zmešamo mlete lešnike, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
- V kozici do vretja segrejemo mleko in smetano.
- Lešnike prelijemo z vročim mlekom in smetano ter premešamo.
- Prilijemo rum, dodamo rumenjak in dobro premešamo. Pustimo odstati 5 minut, da se nadev zgosti.
Priprava skutnega nadeva:
- Brusnice prelijemo s toplo vodo ali pomarančnim sokom in jih pustimo namakati 20 minut. Namočene brusnice na drobno nasekljamo.
- V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in naribano pomarančno lupinico. Na koncu primešamo še nasekljane brusnice.
Sestavljanje potratne potice:
- Pekač v katerem smo predhodno spekli biskvite, premažemo z maslom.
- Na pomokani delovni površini razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, ki je vsaj 40 cm širok in 60 cm dolg. Razvaljano testo mora biti večje od pekača in enakomerno razvaljano na 3-5 mm debeline.
- Razvaljano testo položimo čez namaščen pekač tako, da na vseh robovih visi malo čez. Le pri nasprotni daljši stranici moramo imeti dovolj testa, da bomo z njim prekrili zloženo potico.
- Sedaj po testu razmažemo eno polovico lešnikovega nadeva.
- Čez položimo prvo plast belega biskvita in ga premažemo s polovico skutinega nadeva.
- Pokrijemo s plastjo rdečega čokoladnega biskvita in ga premažemo s preostalim skutnim nadevom.
- Čez položimo zadnjo plast belega biskvita in ga premažemo s preostalim lešnikovim nadevom.
- Sedaj celotni nadev pokrijemo s plastjo kvašenega testa.
- Konce testa dobro stisnemo skupaj in odrežemo višek. Stisnjene robove testa zavihamo in nežno potisnemo globoko v pekač.
- Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo prebodemo na večih mestih.
- Prestavimo v pečico, ogreto na 180 °C in jo pečemo na spodnji polici 40-45 minut.
- Pečeno potico odstranimo iz pečice in jo pustimo 15 minut, da se rahlo ohladi.
- Nato jo obrnemo na glavo in pokrijemo s krpo.
- Potico odstranimo iz pekača, ko je popolnoma ohlajena.