Preprosto več za vas
Lešnikova potratna potica

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pridružite se Saši Sketu in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.

Sestavine

Kvašeno testo

Bela moka Bela moka375 g g
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak2
Sladkor Sladkor50 g g
Mleko Mleko200 ml ml
Suhi kvas Suhi kvas5 g g
Maslo Maslo80 g g

Sestavien za en beli biskvit

Jajca Jajca3 kosov kos
Sladkor Sladkor50 g g
Vanilijev strok Vanilijev strok
(lahko tudi sladkor ali esenca)
1 kosov kos
Bela moka Bela moka50 g g
Pecilni prašek Pecilni prašek12 g g

Sestavine za en rdeč čokoladni biskvit

Sladkor Sladkor50 g g
Jajca Jajca3 kosov kos
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat1 ml ml
Barvilo za jedi Barvilo za jedi
(rdeče - opcijsko)
Bela moka Bela moka50 g g
Pecilni prašek Pecilni prašek12 g g
Kakav Kakav
(temni)
10 g g
Kardamom Kardamom5 g g

Sestavine za lešnikov nadev

Lešniki Lešniki400 g g
Sladkor Sladkor100 g g
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor2 paketov paket
Cimet Cimet5 g g
Mleko Mleko150 ml ml
Sladka smetana Sladka smetana70 ml ml
Rum Rum30 ml ml
Jajca Jajca1 kosov kos

sestavine za skutin nadev

Nepasirana skuta Nepasirana skuta500 g g
Kisla smetana Kisla smetana100 g g
Sladkor Sladkor90 g g
Suhe brusnice Suhe brusnice100 g g
Pomarančna lupina Pomarančna lupina1

Lešnikova potratna potica

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

3:00 h
(0)

Priprava

Priprava belega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač (20 x 30 cm) s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika damo 3 jajca, sladkor in vanilijevo esenco.
  3. Pri višji hitrosti stepamo 7-10 minut, da dobimo svetlo in puhasto jajčno maso.
  4. V ločeno skledo presejemo moko in pecilni prašek ter premešamo.
  5. Suhe sestavine v treh korakih primešamo k jajčni masi.
  6. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo.
  7. Biskvit pečemo na sredini 12-15 minut. Pečenost biskvita lahko preverimo s pritiskom prsta na njegovo površino. Če je biskvit prožen, pomeni da je pečen.
  8. Pečeni biskvit odstranimo iz pekača in spečemo še eno plast belega biskvita.

Priprava rdečega čokoladnega biskvita:

  1. Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot belega, le pri koraku št. 4 dodamo k suhim sestavinam še 10 g temnega kakava in žličko kardamoma. Na koncu po želji primešamo še rdeče jedilno barvilo.

Priprava kvašenega testa:

  1. V skledo mešalnika dodamo moko, sladkor, mlačno mleko, svež kvas in rumenjake.
  2. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nizki hitrosti.
  3. Med mešanjem dodajamo maslo sobne temperature.
  4. Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut.
  5. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo Skledo pokrijemo in pustimo testo vzhajati toliko časa, da se njegov volumen podvoji, 1-2 uri.

Priprava lešnikovega nadeva:

  1. V večji skledi zmešamo mlete lešnike, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
  2. V kozici do vretja segrejemo mleko in smetano.
  3. Lešnike prelijemo z vročim mlekom in smetano ter premešamo.
  4. Prilijemo rum, dodamo rumenjak in dobro premešamo. Pustimo odstati 5 minut, da se nadev zgosti.

Priprava skutnega nadeva:

  1. Brusnice prelijemo s toplo vodo ali pomarančnim sokom in jih pustimo namakati 20 minut. Namočene brusnice na drobno nasekljamo.
  2. V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in naribano pomarančno lupinico. Na koncu primešamo še nasekljane brusnice.

Sestavljanje potratne potice:

  1. Pekač v katerem smo predhodno spekli biskvite, premažemo z maslom.
  2. Na pomokani delovni površini razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, ki je vsaj 40 cm širok in 60 cm dolg. Razvaljano testo mora biti večje od pekača in enakomerno razvaljano na 3-5 mm debeline.
  3. Razvaljano testo položimo čez namaščen pekač tako, da na vseh robovih visi malo čez. Le pri nasprotni daljši stranici moramo imeti dovolj testa, da bomo z njim prekrili zloženo potico.
  4. Sedaj po testu razmažemo eno polovico lešnikovega nadeva.
  5. Čez položimo prvo plast belega biskvita in ga premažemo s polovico skutinega nadeva.
  6. Pokrijemo s plastjo rdečega čokoladnega biskvita in ga premažemo s preostalim skutnim nadevom.
  7. Čez položimo zadnjo plast belega biskvita in ga premažemo s preostalim lešnikovim nadevom.
  8. Sedaj celotni nadev pokrijemo s plastjo kvašenega testa.
  9. Konce testa dobro stisnemo skupaj in odrežemo višek. Stisnjene robove testa zavihamo in nežno potisnemo globoko v pekač.
  10. Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo prebodemo na večih mestih.
  11. Prestavimo v pečico, ogreto na 180 °C in jo pečemo na spodnji polici 40-45 minut.
  12. Pečeno potico odstranimo iz pečice in jo pustimo 15 minut, da se rahlo ohladi.
  13. Nato jo obrnemo na glavo in pokrijemo s krpo.
  14. Potico odstranimo iz pekača, ko je popolnoma ohlajena.