
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
priprava testa
Pšenična moka Pšenična moka | 600 g g | ||
Kristalni sladkor Kristalni sladkor | 150 g g | ||
Jajca Jajca | 5 | ||
Smetana Smetana | 120 ml ml | ||
Maslo Maslo | 150 g g | ||
Kvas Kvas | 20 g g | ||
Rum Rum | 12 ml ml | ||
Limonina lupina Limonina lupina | 1 | ||
Pomarančna lupina Pomarančna lupina | 1 | ||
Sol Sol | |||
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor | 10 g g |
glazura
Sladkor v prahu Sladkor v prahu | 360 g g | ||
Limonin sok Limonin sok | 50 ml ml |
slaščičarska krema (crème patissière)
Polnomastno mleko Polnomastno mleko | 5 dl dl | ||
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak | 4 | ||
Koruzni škrob Koruzni škrob | 40 g g | ||
Sladkor Sladkor | 150 g g | ||
Maslo Maslo | 20 g g | ||
Limonina lupina Limonina lupina | 1 | ||
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor | 10 g g | ||
Vanilijev strok Vanilijev strok | 1 |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamLidlovi pečeni pustni krofi s crème patissière in sladko glazuro
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava testa
Kvas zmešamo v manjši posodi z žličko moke, s ščepcem sladkorja in z 1 dl mlačnega mleka. Pustimo na toplem, da začne kvas vzhajati. V eni posodi stepemo rumenjake in sladkor ter vaniljev sladkor, da nastane gosta, rahla krema. V drugi posodi do trdega stepemo beljake, ki smo jim dodali ščepec soli. V skledo presejemo moko. Med nenehnim mešanjem z mešalnikom postopoma počasi dodajamo kremo iz rumenjakov in sladkorja, nato počasi prilivamo mlačno mleko, zmehčano maslo in nato še zmes s kvasom. Nazadnje narahlo vmešamo še stepene beljake, rum in lupinico limone in pomaranče. Premešamo. Testo prestavimo na rahlo pomokan kuhinjski pult in ga pregnetemo. Prestavimo ponovno v skledo. Pokrijemo s prozorno folijo, da se površina ne posuši, in postavimo v hladilnik za 60 minut. Nato testo stresemo na pomokano površino, ga ponovno pregnetemo in razvaljamo na debelino 3 cm. Z modelom za krofe (premera pribl. 8 cm) ali s primernim kozarcem ali skodelico izrežemo kroge. Odrezke hitro pregnetemo, razvaljamo in izrežemo dodatne kroge, dokler ne porabimo vsega testa. Kroge položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati na toplem od 120 do 150 minut.
Slaščičarska krema
Med tem, ko testeni krogi vzhajajo, pripravimo slaščičarsko kremo za nadev. Mleko vlijemo v posodo. Strok vanilje prerežemo na pol in z noževo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom in nastrgano limonino lupinico dodamo v mleko. Pristavimo na kuhalnik in počasi zavremo. Takoj, ko mleko zavre, posodo odstavimo in odstranimo vanilijev strok. Medtem v drugi posodi penasto umešamo sladkor, rumenjake in škrob, da nastane gosta, penasta, bledo rumena zmes. Hitrost mešalnika znižamo in med nenehnim mešanjem v tankem curku počasi prilivamo vroče mleko. Jajčno kremo nato prelijemo nazaj v posodo in na srednjem ognju intenzivno mešamo z metlico, da krema med zgoščanjem ostane gladka, brez grudic. Vmes dodajamo koščke zmehčanega masla. Ko se krema dobro zgosti (da je gosta kot puding), jo precedimo skozi gosto cedilo in še vročo takoj pokrijemo na dotik s prosojno kuhinjsko folijo (tako se na površini ne bo naredila skorjica). Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo shranimo v hladilniku. Z ohlajeno kremo napolnimo dresirno vrečko.
Glazura
Sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom, da dobimo homogeno gladko zmes. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 °C za 20 minut oz. dokler se krofi na površini ne obarvajo zlato rjavo. Pečene krofe ohladimo in napolnimo s pomočjo dresirne vrečke s slaščičarko kremo. Z ene strani jih pomočimo v glazuro. (po žeji potresemo s kokosovo moko.) Postrežemo šele, ko se glazura ohladi/strdi.
Dodatni nasvet
Če ste bolj ljubitelj tradicionalnih cvrtih krofov, lahko vzhajane kroge testa ocvrete tudi v vročem olju. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo v olje. Krofe cvremo v veliki količini olja. Olja mora biti toliko, da krofi v njem plavajo. Pokrijemo s pokrovom. Cvremo približno 4 minute, nato jih obrnemo na drugo stran in cvremo še približno 3 minute. Ko krofe cvremo na drugi strani, pustimo posodo odkrito. Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene napolnimo s slaščičarsko kremo in potopimo v glazuro, torej enako kot pri krofih, pečenih v pečici.